Kirjandusfestival HeadRead avalikustas esimesed külalised

Copy
Peter Pomerantsev.
Peter Pomerantsev. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix

Tallinna kirjandusfestivalil HeadRead astub tänavu üles Venemaa meediamaastiku avarusi analüüsiv ajakirjanik ja teleprodutsent Peter Pomerantsev, Uus-Meremaa ja Belgia kirjanik Christine Leunens, rahvusvaheliselt auhinnatud saksa kirjanik Benedict Wells ning Taani nüüdiskirjanduse üks tunnustatumaid uusi loojaid Kaspar Colling Nielsen.

Peter Pomerantsev on HeadReadi külalistele juba tuttav nimi. Tema värskeim teos «See ei ole propaganda: seiklused reaalsusevastases sõjas» ilmus mullu ning tõlgiti kohe ka eesti keelde. Suurbritannias vene perre sündinud ning aastaid Venemaa ajakirjanduses töötanud meediaekspert esines HeadReadil viimati neli aastat tagasi, kui käsitles president Toomas Hendrik Ilvesega Venemaa mõju- ja mõjutamissfääri ulatust. See on teema, mis oli aktuaalne siis ja on aina enam täna.

Christine Leunens.
Christine Leunens. Foto: Christopher Victorio/IS/MPI/Capital Pictures/CV/Scanpix

Kirjanik Christine Leunensi sulest on kolm romaani, millest värskeim, äraspidises võtmes Hitlerjugendit puudutav «Vangistatud taevas» on tõlgitud mitmekümnesse keelde. Eesti keeles ilmus teos 2019. aastal. Sama teose põhjal on valminud muuhulgas parima filmi Oscarile nomineeritud ning juba auhindu võitnud linateos «Jänespüks Jojo» (rež Taika Waititi), mis praegu ka Eesti kinodes jookseb.

Saksa kirjaniku Benedict Wellsi esimene romaan ilmus siis, kui kirjanik oli 24-aastane, ning pälvis kohe kriitikute sooja vastuvõtu. Wellsi romaane on tõlgitud 27 keelde ning tema neljas romaan «Vom Ende der Einsamkeit» («Üksinduse lõpust») tõi kirjanikule Euroopa Liidu kirjandusauhinna.

Kaspar Colling Nielsenit peetakse tänase Taani kirjanduse üheks kõige moodsamaks esindajaks. Tema kolmas romaan «Euroopa kevad» pakub provokatiivse ja groteskse vaate vabadusest ja ühtekuuluvusest lähitulevikus ning Nielsenit on nimetatud ka Taani Houellebecqiks. Võib-olla on see üks põhjus, miks «Euroopa kevad» just Prantsusmaa kirjandusauhindadele nomineeriti.

Festivalil HeadRead astub tänavu üles ühtekokku ligi 30 väliskirjanikku. Festivali viiel päeval saavad huvilised osa mahukast võõr- ning eestikeelse kirjanduse programmist ning muudest kirjandusega seotud sündmustest. Kirjandusfestival HeadRead toimub 27.-31. mail ning ajakohaseima info festivali kohta leiab kodulehelt headread.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles