28 penni eest ostetud raamat müüdi maha 28 000 naelaga

Copy
J.K. Rowlingi raamatu "Harry Potter and the Philosopher’s Stone" esmatrükk.
J.K. Rowlingi raamatu "Harry Potter and the Philosopher’s Stone" esmatrükk. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

BBC telesaates Bargain Hunt läks 28 000 naela ehk 33 122 euro eest müüki väga haruldane «Harry Potteri ja tarkade kivi» esmaväljaanne, mille omanik oli kunagi ostnud vaid 28 penni eest.

Raamat on üks kolmesajast esmatrüki hulka kuuluvast teosest, mis saadeti Inglismaal asuvatesse raamatukogudesse. Saates esinenud eksperdid tegid kindlaks, et teos on tõepoolest haruldane, sest selles esinevad trükivead, mis olid vaid kõige esimestes väljaannetes. Nimelt on raamatu tagakaanel «philosopher’s» asemel kirjas «philospher’s» ning 52. leheküljel on varustuse nimekirjas kaks korda sõna «wand». Samuti on välja kirjutatud autori J. K. Rowlingi eesnimi Joanne, mis hilisemates trükkides puudub.

Raamatu müüja soovis jääda anonüümseks, aga tunnistas, et tal oli teose lõpphinda esialgu raske uskuda. «Ma küll lootsin, aga tegelikult ei uskunud päriselt, et minu raamat võiks sellise hinna saavutada,» tunnistas ta siiralt.

Oksjonipidaja Charles Hansoni sõnul oli kliendi eesmärgiks saada raamatu eest piisavalt raha, et vannitoas remonti teha. Kui varem võis sellise summa saada kõvakaanelise esmaväljaande eest, siis nüüd võib ka pehmekaanelise esmatrüki eest saada tuhandeid naelu. «See on Harry Potteri suures ajaloos lihtsalt nõnda oluline ese,» märkis oksjonipidaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles