Kirjanik Erling Kagge õppis lugema alles 10-aastaselt

Copy
Norra ettevõtja, seikleja ja kirjanik Erling Kagge.
Norra ettevõtja, seikleja ja kirjanik Erling Kagge. Foto: Post Factum

Raamatute «Kõnni» ja «Vaikus müraajastul» autor, Norra kirjanik Erling Kagge, kes möödunud aastal külastas ka Tallinna kirjandusfestivali HeadRead, leiab rasketel aegadel lohutust Anita Danieli raamatust «The Story of Albert Schweitzer». See oli esimene raamat, mida Kagge luges.

1963. aastal sündinud norralane Erling Kagge on väga tegus. Ta on matkaja, jurist, kunstikoguja, Rolexi modell, filosoof, kirjastaja, kirjanik, isa. Ta on esimene inimene, kes on jõudnud kõrvalise abita nii põhja- kui lõunapoolusele. Ta on õppinud Cambridge’i ülikoolis filosoofiat ja rajas Norra üheks juhtivamaks kirjastuseks muutunud Kagge Forlagi.

Kuigi nüüd on Kagge kuue raamatu autor, oli tal lapsena lugema õppimisega raskusi. Kõige esimene raamat, mis Kagge luges, oli Anita Danieli teos «The Story of Albert Schweitzer», mis räägib Aafrika džunglites meditsiinilise misjonitööga tegelevast humanitaarist.

««The Story of Albert Schweitzer» andis mulle lootust paremaks maailmaks. Õnneks. Raamatus olid suured tähed, ma olin kümneaastane, olin just pärast aastatepikkust pingutust lugema õppinud ja hakkasin tasahaaval nägema, et ime ongi elu mootor,» rääkis ta väljaandele LitHub.

Kagge jaoks avas tasapisi uue horisondi Schweitzeri idee, et hea seisneb elu säilitamises, abistamises ja parendamises ning elu hävitamine, kahjustamine või takistamine on vale. «Hakkasin nägema, et igaüks võib maailma muuta. Ühe väikese sammu haaval,» selgitas ta. «Isegi hiir võib elevandi ära süüa, kui ta piisavalt palju väikeseid suutäisi võtab. Väljakutse seisneb soovis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles