Kas Sylvia Browne ennustas oma raamatus koroonaviirust ette?

Copy
Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse levikuga kaasneb paraku ka palju müüte ja eksiarvamusi. Sotsiaalmeedias on muuhulgas hakanud ringlema lõik selgeltnägija Sylvia Browne’i 2008. aastal ilmunud raamatust «End of Days», kus ta kirjeldab kõhedusttekitavalt 2020. aastal raske kopsupõletikulaadse haiguse levikust üle maa.

Sylvia Browne, kes suri 2013. aastal, kirjutas raamatus «End of Days»: «Umbes 2020. aastal levib kogu maakeral ränk kopsupõletikuga sarnanev haigus, mis ründab kopse ja bronhe ning ei allu ühelegi teadaolevale ravile. Haigusest endast jahmatavamaks saab asjaolu, et see kaob sama äkitselt kui see tekkis, ründab taas kümme aastat hiljem, ja siis kaob täielikult.»

Sotsiaalmeedias on võtnud sõna paljud, kelle meelest oli Sylvia Browne’i ennustus täpne. Ebausu levikut soodustavad suunamudijad nagu Kim Kardashian, kes lõiku raamatust edasi jagavad.

Skeptikud ütlevad aga teaduspõhise skeptikute platvormi CFI vahendusel, et raamatus leidunud lõiku ei ole mõtet tõsiselt võtta. Kindlasti ei ole kokkulangevused tõestus, et tulevikku saaks ennustada. Esiteks kirjutas autor, et haigus tekib umbes 2020. aastal, teiseks ei ole koroonaviirus Covid-19 «kopsupõletikulaadne haigus», kuigi selle tõttu võib vahel kopsupõletik tekkida. Koroonaviirusest on saanud küll pandeemia, kuid samuti pole õige, et seda ravida ei saa – koroonaviiruse ravi sarnaneb gripi ja teiste hingamisteede haiguste raviga.

Kuigi sensitiiv kirjutab, et haigus haihtub äkitselt, on see ekspertide sõnul valeväide. Isegi kui viirus taandub, ei saa selles olla midagi jahmatavat, sest pandeemia tõrjumiseks nähakse vaeva kogu maailmas ning haigusjuhtude vaibumine on eeldatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles