Vogue soovitab karantiiniks Soome elustiili kalsarikännit

Copy
Foto: Shutterstock

Ajakiri Vogue soovitab kriisiajal kodus püsides harrastada mõnusat Soome elustiili kalsarikännit, mis tähendab kodus üksi olles aluspesus napsitamist. Purju ei jooda ja külalisi ei kutsuta. Kalsarikänni reeglite kohta saab lugeda Miska Rantaneni humoorikast raamatust «Kalsarikänni. Mõnus elu Soome moodi». Loe raamatust katkendeid!

Soome zen

Mis on kalsarikänni? Milline on selle filosoofia? Kuidas see erineb lagom’ist ja hygge’st?

Miska Rantanen, «Kalsarikänni. Mõnus elu Soome moodi».
Miska Rantanen, «Kalsarikänni. Mõnus elu Soome moodi». Foto: Raamat

Kalsarikänni lõõgastab ja aitab taastuda, kui maailm on muutunud rahutuks. Kassisuuruste tähtedega pealkirjade järgi võiks arvata, et lõpp on väga lähedal. Raske on eristada, millised uudised on tõde ja millised vale ja millised mõlemat. Kliimamuutused, rahvusvaheline terrorism, auto-tune-muusika, demokraatlikel valimistel valitud presidendid, vananevate staaride iluoperatsioonid – iga järgmine uudis tundub eelmisest hullem.

Põhjamaades on maailmavalu vastu olnud traditsioonilised rohud. Kui maailma räsivad tormid, siis rahuarmastav skandinaavlane teab, et väike inimene ei suuda kuidagi kõiki asju mõjutada. Oma tegude ja valikutega saab keskenduda asjade endale ja oma lähedastele lihtsamaks või veidi talutavamaks tegemisele.

Rootsis ja Norras käib selle filosoofia kohta termin lagom, mis on korraga nii tarkus kui ka elujuhis. Seda võib tõlkida kui «mõistlikult», «sobivalt» või «tasakaalukalt». Kui asjad on lagom, siis on kõik just parasjagu oma kohal, midagi pole liialt ega ka vähe. Lagom on demokraatlik, ökoloogiline ja mitmel moel tugevasti põhjamaise mõtlemise südames.

Ja just see ongi probleem. Ehkki lagom esindab pea kõiki mõnusa elu eesmärke, ei kõla selle puritaanlikkus kokku 2010. aastate inimese realiteetidega. Ka vastutustundlik tänapäeva inimene on individualist, kes soovib teha oma valikud vabalt, taastuda argipäeva katsumustest ja olla vahel natuke lötsis. Lagom’i probleem on hea inimese eetilise palge rõhutamine: hea inimene ei saa kunagi korralikult lõõgastuda, sest ta peab pidevalt kaaluma oma eetilisi otsuseid. Igav on turvaline, aga samuti on seda surm.

Taani jälle on kuulus oma hygge poolest: meeleolule andumise, kiirustamatuse ja hetke nautimise poolest. Hygge on kruus kakaod sohval küünalde soojas valguses, kui väljas tuiskab lund. Seal, kus lagom on meeleseisund ja eluhoiak, võib hygge saavutada oma füüsilist keskkonda üles ehitades ja kujundades. Ja tõepoolest: inimene peab olema täiesti tundekülm, kui villane sall, kaminatuli, mahejuust, pehme punavein ja nahast raamatuselgade rida riiulis ei tekita meeldivat tardumust ega pane unustama maailma probleeme.

Hygge on sisustusajakirjade ja elustiiliblogide pildiridadest tuttav klantspilt. Ja see on üks hygge probleeme: meil kõigil ei ole raha ehitada oma koju kamin, milles tormisel sügisõhtul kasehalge põletada. Hygge on nagu Disney film, millest puuduvad täiesti hemorroidid, ennast haletsev nutt või ebamäärased plekid siin ja seal. See pole päris elu.

Põhjamaises toimetulekupaletis loodab soomlane lagom’i ja hygge asemel ürgjõulisele, aga nii mõnessegi olukorda ülimalt lihtsalt sobivale kalsarikännile. Selle saab sobitada igasse maailma nurka, igasse olukorda, keskkonda ja meeleolusse.

Kalsarikänni ei nõua suurejoonelist ettevalmistust. See on mõistliku hinnaga ja demokraatlik. See mõjub kiiresti ja sobib kõigile täisealistele.

Kalsarikänni annab võimaluse lõõgastuda ehtsalt, täielikult ja ausalt.

Kalsarikänni on kiire ja tõhus viis taastuda stressi tekitavast argipäevast.

Kalsarikänni ei ole poosetamine, esinemine ega teesklemine: sellest ei postitata meeleolukaid Insta-pilte.

Kalsarikänni on tõde.

Kalsarikänni lõõgastav mõju põhineb lihtsalt järgmisel: mugav riietus, õigesti doseeritud alkohol ja väike askeldamine. Nende optimeerimisest siiski ei piisa. Õigesti mõistetud kalsarikänni™ eeldab avatud meelt ja valmidust hetke sisse minna. Selles mõttes on kalsarikänni vaimne pool lähedalt sugulane mindfulness’i ehk teadvelolekuga, mille all mõeldakse käesoleva hetke täielikule kogemisele keskendumist, selle tajumist ja omaksvõtmist. Aga seal, kus teadvelolekuõpetust arendatakse muuhulgas mitmesuguste hingamisharjutuste abil, loob kalsarikänni füüsiliste substantside abil otsetee finišisse ehk täieliku lõõgastumiseni.

Kalsarikänni ei ole korteripidu. (Illustratsioon raamatust)
Kalsarikänni ei ole korteripidu. (Illustratsioon raamatust) Foto: Postimees Kirjastus

Mida ei tohi kalsarikänni ajal teha?

  1. Saata tööotsimiskirja
  2. Täiendada Vikipeedia artiklit iseenda kohta
  3. Parandada või puhastada peenmehaanilisi seadmeid
  4. Pidada õhku puhastavat vestlust eksiga
  5. Koostada testamenti
  6. Värvida juukseid
  7. Võtta ühendust lapsepõlvetuttavatega
  8. Tegutseda tuumaelektrijaama juhtoperaatorina
  9. Saata ülemusele või alluvatele sõnumeid oluliste küsimuste kohta
  10. Trollida oma nime all vastuolulistes netifoorumites
  11. Broneerida lende ja hotelle
  12. Rääkida sõbraga sirgeks aastakümnete tagune vääritimõistmine
  13. Osta või müüa aktsiaid
  14. Lakkida küüsi
  15. Katsetada sukeldumisvarustuse töötamist vannis
  16. Sooritada keerulisi joogaharjutusi
  17. Formaatida ja osadeks jagada arvuti kõvaketast ning installida sinna Linuxit
  18. Tätoveerida (ennast või kedagi teist)
  19. Saada ülikõva äriidee pärast kolme «Breaking Badi» hooaega
  20. Teha lihtsamaid (tegelikult ükskõik milliseid) elektritöid
  21. Valmistada flambeeritud neere (või ükskõik mida flambeeritut)
  22. Parandada tuhinaga mootorsaagi
  23. Vastata meililistide meilidele
  24. Investeerida kõrge riskitasemega fondidesse
  25. Teha kinnisvaratehinguid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles