9 raamatut, mis ajavad naerma ja tõstavad tuju

Copy
Foto: Shutterstock

Raskel ajal on palju abi heast huumorist, mis viib mõtted mujale ja lahutab meelt. Siin on mõned raamatud, mis aitavad kriisiaja kergemalt üle elada.

Maria Semple «Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?»
Maria Semple «Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?» Foto: Varrak

Maria Semple «Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?»

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2014

Tõlkinud: Pille Kruus

Bernadette Fox on kurikuulus naine. Microsofti imelapsele Elgie Branchile on ta ülemeelik, lennukas, andekas ja probleemne abikaasa. Teistele emadele kooliväravas tundub ta ohtlik. Disainiasjatundjatele on ta revolutsiooniline arhitekt. 15-aastasele Beele on ta parim sõbranna ja ühtlasi lihtsalt emps. Äkitselt Bernadette kaob. Bee võtab ette teekonna maailma lõppu, et ema üles leida.

«Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?» on haarav lugemine: vaimukalt kirjutatud ja väga liigutav lugu ekslevast geeniusest ja ema ning tütre suhetest. «Ahmisin selle raamatu endasse pöörase mõnuga,» on romaani kohta öelnud Jonathan Franzen.

Maria Semple töötas 15 aastat Los Angeleses stsenaristina, lüües kaasa tuntud saadete ja seriaalide, nagu Ellen, Saturday Night Live ja Arrested Development valmimisel. Ta elab Seattle’is.

***

Jaroslav Hašek «Geniaalne idioot. Huumori kool».
Jaroslav Hašek «Geniaalne idioot. Huumori kool». Foto: Loomingu Raamatukogu

Jaroslav Hašek «Geniaalne idioot. Huumori kool»

Sari: «Loomingu Raamatukogu kuldsari»

Kirjastus: Kultuurileht

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Lembit Remmelgas, Leo Metsar

Illustreerinud: Josef Lada

Tšehhi humoristi ja satiirikirjaniku Jaroslav Hašeki juttude kogumik sisaldab lugusid Eestiski palavalt armastatud geniaalse idioodi, vahva sõdur Švejki nooruspõlvest ja killukesi tema tegemistest maailmasõja päevilt. Samuti leiab lugeja kogumikust katkendeid pamflett-romaanist «Seaduse Raamides Rahuliku Edenemise Partei poliitiline ja sotsiaalne ajalugu» ning mitmeid humoreske, mille on illustratsioonidega varustanud Hašeki kauaaegne sõber Josef Lada. 

Toomas Kall on kirjutanud uustrükile saatesõna «Kuidas Hašek Švejki julgestusel Eesti vallutas», milles ta võtab vaatluse alla Jaroslav Hašeki ja vahva sõduri Švejki pikaaegse viljastava mõju eesti kultuurielule.

***

Mart Juur «Hea tuju raamat».
Mart Juur «Hea tuju raamat». Foto: Rahva Raamat

Mart Juur «Hea tuju raamat»

Kirjastus: Rahva Raamat AS

Ilmumisaasta: 2018

Illustreerinud: Hmelnitski Allan

Naer mõjub tervisele kasulikult, alandab vererõhku, tugevdab südant, langetab stressi ja hoiab kehakaalu kontrolli all. Eriti vajalik on see praegu, kui ärevad uudised maailmast pidevat stressi tekitavad.

Sõnavõluri Keiti Vilmsi sõnul on «Hea tuju raamat» nagu Mart Juur isegi - hea tuju sünonüüm. «On ju hästi teada tõik, et Mardi Facebook on midagi, mille lugemisega alustavad paljud oma hommikut, et saada päevane annus head tuju kätte. Käesolev kogumik koondab Mardi lustakaid salmikesi, muhedaid elutõdemusi ja taibukaid sõnamänge,» tutvustab ta. «Olulisel kohal on kodukant Otepää, siin avaldub autori lüürilisem külg. Mul oli õnn koos Mardiga kirjandusfestivalil Head Read esineda, üksjagu sellest materjalist tuli seal ette kandmisele ja võin öelda, et see töötas. Töötas nii vanema kui noorema publiku peal, sest ega nali taeva jää.»

***

Douglas Adams «Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas».
Douglas Adams «Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas». Foto: Eesti Päevaleht

Douglas Adams «Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas»

Kirjastus: Eesti Päevaleht

Ilmumisaasta: 2009

Tõlkinud: Kati Metsaots

Ühel neljapäeva pärastlõunal hävitatakse ootamatult planeet Maa, et teha ruumi uuele hüperkosmost läbivale kiirteele. Samal ennelõunal oma maja lammutamise üle elanud Arthur Denti jaoks on see juba liig mis liig. Paraku on nädalalõpp alles ees ja Galaktika osutub väga suureks ja põrutavaks...

«Pöidlaküüdi reisijuht Galaktikas» sai kohe pärast ilmumist kultusliku menu osaliseks. See pani aluse vaimukale ja aukartuseta raamatusarjale, mille mällusööbivate tegelaste Arthur Denti, paranoidse androidi Marvini, Zaphod Beeblebroxi ja muidugi vogonite seiklusi hinnatakse tänini üle maailma.

Douglas Adamsi tegi maailmakuulsaks BBC raadiosaade «Pöidlaküüdi reisijuht Galaktikas», millele järgnesid bestselleriks saanud raamatud, telesari, näidend, arvutimäng, film ja rätik. Algupärases triloogias on ilmunud veel raamatud «Universumi Lõpu restoran» ja «Elu, universum ja kõik».

***

Erkki Kõlu «Oh seda Jukut küll!»
Erkki Kõlu «Oh seda Jukut küll!» Foto: Kirjastus Tänapäev

Erkki Kõlu «Oh seda Jukut küll!»

Alapealkiri: «Anekdoote lastest ainult täiskasvanutele»

Kirjastus: Tänapäev

Ilmumisaasta: 2018

Lastele seda raamatut ei soovita, aga lapsevanematel on seal küllaga lugemist ja äratundmist: kas keegi võib üldse öelda, et ta pole pidanud oma võsukese pärast punastama või käigu pealt mõne «kurejutu» välja mõtlema?!

Õnneks kaob häbiõhetus vanemate palgeilt ruttu ja pisut piinlikust seigast saab hea lugu, mida edasi rääkida.

Just sellised anekdoodid on Erkki Kõlu kokku kogunud. Juku kõrval astuvad üles ka Mannid, vanaisad-vanaemad, onud-tädid ja loomulikult isad-emad.

***

Jerome K. Jerome «Kolm meest paadis (koerast rääkimata)».
Jerome K. Jerome «Kolm meest paadis (koerast rääkimata)». Foto: Kirjastus Pegasus

Jerome K. Jerome «Kolm meest paadis (koerast rääkimata)»

Kirjastus: Pegasus

Ilmumisaasta: 2017

Tõlkinud: Tiiu Viires

Inglise kirjaniku Jerome K. Jerome (1859-1927) raamat «Kolm meest paadis (koerast rääkimata)» kuulub jätkuvalt maailma huumoriklassikasse ning seda loetakse ka tänapäeval suurima mõnuga maailma eri paigus.

Kolm sõpra leiavad ühiselt, et nad on ületöötanud ning vajavad hädasti puhkust. See otsustatakse veeta mööda jõge kulgedes. Plaani pidades tundub kõik hea, aga reaalsusega kokku põrgates ilmneb üks viperus teise järel: ilusa tähise öö asemel ladistab vihma, hommikune suplus külmas vees ei tundu kuigi meeldiv ja jõeäärsete maaomanike isekus ajab vihale. Hädade kiuste leiavad härrasmehed aega arutleda Inglismaa ajaloo ja antiigi üle, teha tähelepanekuid paadimatkaks sobiliku riietuse kohta ning filosofeerida elu üle laiemalt.

***

Jonas Jonasson «Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus».
Jonas Jonasson «Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus». Foto: Kirjastus Varrak

Jonas Jonasson «Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus»

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2012/2015

Tõlkinud: Kadri Papp

Pärast pikka ja erakordselt sündmusterikast elu jõuab Allan Karlsson vanadekodusse ja ühel päeval on paratamatult käes kolme numbriga tähistatav sünnipäev. Kohal on valla volikogu esimees ja kohaliku ajalehe esindaja. Allanile on aga ees terendav nii vastumeelne, et ta ronib toaaknast välja ja põgeneb oma sünnipäevapeolt.

Kiiruga haarab ta bussijaamast kaasa kohvri, mida tal paluti hetkeks valvata, ning peagi on tal kannul nii kurikaeltest kohvriomanikud kui ka politsei. Romaan jutustab Allani kuu aega kestnud tagaajamisest läbi Rootsi. Kuid see on ka reis läbi 20. sajandi ajaloo ja piiritult muretu Allani eluloo. Kuidas sattus Allan tulevase president Trumaniga õhtust sööma? Ja sõitis Churchilliga lennukis ning esimees Mao noore naisega jõelaeval? Ehkki Allanil puudub igasugune huvi poliitika ja religiooni vastu, kujunevad asjaolud siiski sellisteks, et ta mõjutab ainuüksi oma olemasoluga enamikku 20. sajandi olulisemaid sündmusi.

Jonas Jonasson (snd 1961) on ajakirjanik, kelle esikromaan «Saja-aastane ...» oli 2010. aasta enimmüüdud raamat Rootsis. Raamatut tõlgitakse juba 25 keelde ning selle põhjal valminud film jõuab ekraanile 2013. aasta lõpus.

***

Thomas Erikson «Idioodid minu ümber».
Thomas Erikson «Idioodid minu ümber». Foto: Kirjastus Varrak

Thomas Erikson «Idioodid minu ümber»

Alapealkiri «Kuidas mõista ennast ja teisi»

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2018

Tõlkinud: Kaja Riikoja

Mõned inimesed väidavad tõsimeeli, et neid ümbritsevad idioodid, ning ühed ütlevad seda sagedamini kui teised. Kindlasti oled oma elus sattunud olukordadesse, kus kommunikatsioon on häiritud, näiteks oled püüdnud oma partnerit milleski veenda, kuid see ei õnnestunud nii, nagu kavatsesid või lootsid. Või lahkunud koosolekult täielikus segaduses, sest sa ei saanud ühestki kohalviibijast aru. Või ei saanud teised aru, mida sina öelda tahtsid. Kas tuleb tuttav ette? Sellest humoorikalt kirja pandud raamatust leiad vastused paljudele käitumismustrite ja isiksustüüpidega seotud küsimustele ning hakkad mõistma ka seda, miks ühe kolleegi töölaud on alati segi või kuidas suhelda ülemusega, kes ei paista kunagi ühtegi sinu mõtet kuulavat. Üks on kindel, pärast seda raamatut hakkad aru saama, mida sind ümbritsevad inimesed tegelikult tahavad sulle öelda, ja märkad rõõmuga, et idioote sinu ümber jääb üha vähemaks.

Thomas Erikson on Rootsi käitumisteadlane, lektor, koolitaja ja kirjanik. Raamat «Idioodid minu ümber» (2014) on nüüdseks tõlgitud 25 keelde ja see on ilmunud 40 riigis.

***

Jenny Lawson «Hullult õnnelik».
Jenny Lawson «Hullult õnnelik». Foto: Kirjastus Tänapäev

Jenny Lawson «Hullult õnnelik»

Kirjastus: Tänapäev

Ilmumisaasta: 2016

Tõlkinud: Nele Sillaots

Illustreerinud: Villu Koskaru

Hullult naljakas raamat ahistavast depressioonist ja vaimuhaigusest? Tundub kohutav idee ... Aga kohutavad ideed on Jenny Lawsoni leivanumber.

Ta ise ütleb nii: «Tegelikult on suurem osa mu lemmikinimestest omadega ohtlikult perses, aga peale vaadates ei arvaks seda üldse, kuna me oleme õppinud seda kas varjama või nii ausalt välja näitama, et see muutub uueks normaalsuseks. Filmis «Hommikusöögiklubi» on selline tsitaat: «Me kõik oleme üsna veidrad. Mõned oskavad seda lihtsalt paremini varjata.» Ja nüüd tõmba sealt see «varjata» maha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles