Kuidas luua lähisuhet iseennast kaotamata?

Copy
Foto: Shutterstock

Enamik inimesi kulutab palju aega iseendast osade lahutamisele selleks, et kellegi teise eest hoolitseda. Ütleme näiteks, et sulle meeldib vabal ajal jooksmas käia, aga selle asemel otsustad sa veeta aega koos oma kaaslasega, näitamaks talle, kui väga sa temast hoolid. «Ma armastan sind nii väga, et olen valmis loobuma minu jaoks hinnalisest asjast sinuga koos olemise nimel.» See on üks näide sellest, kuidas sa lähisuhte loomise nimel iseendast lahutad. Kui sageli on iseendast lahutamine pikas perspektiivis tegelikult end ära tasunud?

Gary M. Douglas ja dr Dain Heer «Lahutuseta suhted».
Gary M. Douglas ja dr Dain Heer «Lahutuseta suhted». Foto: Raamat

Lahutuseta suhe on selline, kus sa ei pea iseendast lahutama ühtegi osa selleks, et kellegi teisega suhtes olla. See on olukord, kus kõik inimesed ja asjad, kelle või millega sul on suhe, võivad suhte tulemusena muutuda millekski enamaks.

Gary M. Douglase ja dr Dain Heer raamat «Lahutuseta suhted» sisaldab abivahendeid, harjutusi ja protsesse, mida võid kasutada:

  • lahutuseta suhete loomiseks
  • selgitamaks, mida oma suhetelt soovid
  • avastamaks, mis on sinu jaoks tõene
  • energia abil huvitavate inimeste ligitõmbamiseks
  • teadvustamaks, millal on aeg suhtest lahkuda
  • oma partneriga suhte uuendamiseks ja taastamiseks
  • suhtesse seksi tagasi toomiseks
  • oma kallima erutamiseks

Loe raamatust katkendit, mis räägib suhtesse panustamisest.

***

 

Suhe kui panus

Panustamine ei ole ühepoolne tegevus. Panus ei tähenda vaid seda, kui teise heaks midagi teed; tähtis on ka see panus, mida lubad teistel enda heaks teha. Panustamine ei tähenda seda, et võtad vastu kõik, mida teised sulle annavad; see tähendab, et oleksid valmis nägema teiste valmidust panustama sinu ellu ja seda paremaks muutma – kui vaid oleksid valmis nende panust vastu võtma.

Panustamine tähendab valmidust kellegagi koos olla ja teda tervikuna vastu võtta, ilma et temalt midagi vajaksid. Panustav inimene on keegi, kes panustab su ellu oma valikul, mitte kohusetundest.

Kui suhtes on vastastikune panustamine, võite mõlemad teha koostööd ja saavutada eesmärke lühikese ajaga. Kumbki teab oma tugevaid külgi, on valmis partnerilt kõike küsima ega nõua mingit tänu või tunnustust.

Pahatihti juhtub aga nii, et kui sa kellegagi suhtesse astud, siis püüad sa tõestada, et ei vaja seda inimest. Püüad teha selliseid asju, mida päris hästi ei oska, või palud temal enda heaks asju teha. Tema aga hakkab pahaks panema seda, et palud tal alati teha neid asju, mida sulle teha ei meeldi. See ei ole mingi panustamine.

Endast 150 protsenti andmine

Kas sul on vaatenurk, et pead suhtes endast alati andma 150 protsenti? Oled sa kunagi märganud, et kui sul on selline vaatenurk, siis leiad sa paratamatult kellegi, kes võtab sinult 200 protsenti? Ükskõik kui palju sa endast ka ei annaks, tema võtab alati ikkagi rohkem ega anna sama palju vastu. Sinule samaväärselt vastu andmine ei kuulu tema kaalutluste hulka. Kui sul on vaatenurk, et pead suhtes endast alati andma 150 protsenti, siis tõmbad sa alati ligi kellegi, kes sinult nii palju ka võtab. See on hea põhjus, miks suhetele võiks läheneda panustamise mittekontekstuaalsest vaatenurgast. Küsi: «Mida saab see inimene mu ellu panustada? Kuidas saan mina panustada tema ellu?»

Kas mõistad, et veedad hetkel iga päev enda seltsis vaid neli minutit kvaliteetaega? Kas tahaksid seda aega avardada ja iga päev ennast nautida vähemalt terve tunni? Milline veider idee? Mis asja? Ma pean endaga aega veetma? Aga ma olen ju igav. Ahhaa, aga see on arvustus. Kuidas siis jõuda sellisesse punkti, kus tahaksid endaga rohkem aega veeta ja tunda suuremat rõõmu selle üle, mida sellelt ajalt saad? Esita küsimus: «Kuidas ma saan täna oma ellu panustada?»

Sellise küsimuse esitamisega võid saada teadlikuks võimalikust panusest. Mida rohkem seda küsimust esitad, seda rohkem võid hakata elama sellest vaatenurgast lähtudes. Kui oled piisavalt iga päev küsinud: «Kuidas ma saan täna oma ellu panustada?», muutub see küsimus osaks sinu olemusest ja sinu elust. Kui oled valmis oma ellu panustama, siis oled sa valmis olevikus elama ja endale kingiks olema. Kui sa aga veedad iga päev endaga ainult neli minutit, siis milline kink sa õigupoolest endale ja teistele oled?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles