Toitumisterapeut Triin Terasmaa 5 raamatusoovitust lihtsatest ja ehedatest elutõdedest

Copy
Triin Terasmaa.
Triin Terasmaa. Foto: Erakogu

Toitumisterapeut Triin Terasmaa on alati armastanud lugeda. «Mäletan, et lapsena sain tihti isegi võtta selle pärast, et mida sa loed kogu aeg, jälle on kartulid koorimata!» räägib ta ise. Mõnda raamatut, mis on sügavamalt kõnetanud, on tal isegi mitmeid kordi läbi loetud ja päevikusse kirja pandud. Triin Terasmaa armastab raamatuid, kus inimesed räägivad päris asjadest.

Hector Garcia, Francese Miralles «Ichigo Ichie».
Hector Garcia, Francese Miralles «Ichigo Ichie». Foto: Raamat

«Ichigo Ichie»

Hector Garcia, Francese Miralles

Pealkirja sõnum – «hetk, milles praegu elame, ei kordu enam iial, seetõttu peame väärtustama iga hetke kui väärtuslikku aaret». Elu juures pole dramaatiline suremine, vaid mitte elamine. Kuidas hoida ennast igapäevaelus võimalikult vähe vajumast sinna «mitte elamise» tsooni ja kuidas igal hetkel elada? Tänapäeva elus kipub mul tihti häguseks minema, mis on tähtis ja mis pole. Saan haiget, õpin, kõik möödub. Nii võiks kogeda. Mitte elamise faasis olles saan haiget, hakkan seda peas ketrama, muretsen ja tekitan hirmu, ei õpi. See raamat on ülipositiivsete selgete jõustavate ideedega!

Iga hetk on kordumatu.

See on lihtne tõde, mida teab enamik, aga kui laseme igapäevatoimetustel ja muredel end kaasa tõmmata, unustame selle hõlpsasti.

Raamatus «Ichigo ichie» õpetavad Héctor García ja Francesc Miralles, kuidas jaapanlaste kombel lasta minevikul minna ja mitte liialt muretseda tuleviku pärast, et saaksid kogu oma tähelepanu koondada käesolevasse hetke ja nautida elu täiel rinnal.

Nagu ütlevad García ja Miralles, ei seisne õnn millegi välise otsimises, vaid selle väärtustamises, mida elu meile piiratud aja jooksul kingib. Seepärast ära viivita õnnega. Sinu elu parim aeg on praegune hetk. Ichigo ichie!

Héctor García ja Francesc Miralles on Hispaania päritolu autorid, kes on pühendanud end sellele, et uurida välja, mis tagab jaapanlastele pika ja õnneliku elu. Eesti keeles on neilt varem ilmunud ülimenukad raamatud «Ikigai» ja «Leia oma ikigai», mis on nüüdseks tõlgitud 48 keelde.

***

Golda Meir.
Golda Meir. Foto: Manuel Bidermanas / akg-images/Scanpix

«Minu elu»

Golda Meir

Golda Meir oli Iisraeli riigitegelane, kuulus naispoliitik. Ta kirjeldab raamatus oma elu, tööd ja sellega koos ka Iisraeli riigi loomise ja arenemise lugu. Ta jutustab oma lugu nii reaalselt ja emotsionaalselt, rääkides rasedusest, sündidest ja laste surmadest, elu rasketest hetkedest ja õnnelikest aegadest. Samal ajal on sinna sisse põimitud ajaloolised sündmused Iisraeli riigi loomise perioodist. See raamat kõnetas Triinu nii sügavalt, et aastaid hiljem tuleb aeg-ajalt meelde. Õpetas seda, et tuleb tegeleda sellega, mille vastu tunned kirge, millest mõtled, mis läheb korda. Elus tuleb pidevalt takistusi, kas teiste ütlemiste näol või mõni eluline olukord võib muuta idee näiliselt teostamatuks. Kui usud, siis asjad laabuvad.

Tuntud Iisraeli riigitegelase autobiograafia, keda võib panna ühte ritta sääraste 20. sajandi kuulsate naispoliitikutega nagu Indira Gandhi, Benazir Bhutto ja Margaret Thatcher.

Raamat peaks huvi pakkuma niihästi poliitikutele kui ka tavalugejatele, luues värvika pildi ühe väikeriigi loomisest ja sellega kaasnevatest raskustest (araablaste vaenulikkus, Teise maailmasõja üle elanud juudi pagulaste tulv). Peale selle annab autor ülevaate nn. Palestiina probleemi tekkimisest ja arenemisest, mis ei ole lahendatud veel tänapäevalgi ja püsib endiselt maailma ajakirjanduse uudistes. Me näeme suurriikide kahepalgelist poliitikat, kes omavahelises rivaalitsemises kasutavad ära väiksemaid rahvaid. Golda Meiri viljakas ja pikk elutee jõudis lõpule 1978. aastal. Raamat tema elutööst on sama vaheldusrikas ja põnev kui kogu Iisraeli riigi loomise ja arenemise lugu.

***

Jaan Kross «Kolme katku vahel».
Jaan Kross «Kolme katku vahel». Foto: Hea lugu

«Kolme katku vahel»

Jaan Kross

Balthasar Russow on Liivimaa kroonika autor, 1563. aastal sai temast Tallinna Pühavaimu kiriku diakon pastor. Kas elu oligi tol ajal nii meeletult raske, ebahügieeniline, kas inimesed olidki tundetumad? Või elasid hoopis rohkem hetkes ja võtsid elu  nii nagu see oli? Väiksed lapsed surid katku, reisimine võttis nädalaid, süüa ei olnud. Kui palju on elu muutunud vahepeal, probleeme oskab inimene ikka tekitada, kuigi elu on ju palju kergemaks läinud. Miks siis nii? Ja mõelge!!! – praegu saame seda sama Pühavaimu kirikut Tallinna Vanalinnas vaatama minna ja seda kõike tunnetada, kuidas ta seal tegutses! Jaan Krossi raamatud on kõik Triin Terasmaa lemmikud, sealt võib kohe ükskõik mida valida.

Üks Jaan Krossi peateoseid, neljaosaline romaan «Kolme katku vahel» (1970-1980) on ilmselt kuulsaim eesti ajalooline romaan. Teose peategelane on kroonik, Tallinna Pühavaimu pastor Balthasar Russow. Romaan jälgib Russowi elu Liivi sõja eelsest ajast kuni krooniku surmani aastal 1600. Kirjanik näitab Russowit kui eestlaste seast pärit andekat meest, kes võitleb end saksakeelsesse ülemklassi, kuid kellele jääb hingelähedaseks ka mitte-saksa maarahvas.

***

Liis Orav «Toida oma tervist».
Liis Orav «Toida oma tervist». Foto: Raamat

«Toida oma tervist»

Liis Orav

See raamat avas Triin Terasmaa silmad sellele, et me ei pea istuma ja aeg ajalt testimas käima, et äkki juba mõni haigus on ometi tekkinud. Nagu reklaamid soovitavad. Oma elu eest tuleb ise vastutus võtta, see tähendab, et kogu aeg tuleb oma tervise eest teadlikult hoolitseda. Teha maksimaalne, mida ise saab teha oma tervise heaks. Tõuse püsti ja hakka tegutsema, mõnedel ei ole terveks saamiseks rohkem vajagi!

«Selleks et olla õnnelik ja terve, peab inimene õigesti mõtlema, õigesti hingama, õigesti toituma ja küllaldaselt liikuma,» on öelnud Gunnar Aarma. Seda, et tervis sõltub meie oma valikutest, kinnitavad ka tüviraku-uuringud ja epigeneetika. Aastakümneid ilma teinud geneetiline determinism vajub järjest sügavamale ajaloo unustusehõlma.

Samas on ravimikeskne meditsiin külvanud paljudesse usu, et terviseprobleeme on võimalik seljatada ka elustiilis muudatusi tegemata. Sul on palavik – võta palavikualandajat, kolesterool on kõrge – haara kolesterooliravim, kannatad kõrvetiste ja refluksi käes – viska põske maohappe pärssija ... ja elu on jälle ilus!

***

«Eluterve pohhuist», Tom Valsberg.
«Eluterve pohhuist», Tom Valsberg. Foto: Raamat

«Eluterve pohhuist»

Tom Valsberg

Lihtsalt ostke see ja lugege! Seal on kõik tõsi. No praegu on vaja head tuju tekitada, iga päev on vaja praegu rõõmu leida ja naerda. See raamat on nii õpetlik, aga samal ajal naljakas. Seda saab ka lugeda koos lastega, unejutuks näiteks. See raamat annab igasse päeva positiivsust! Päris inimene räägib päris asjadest. Selline rõõmus kadeduse tunne tuleb kohe, et kuidas ta nii toredasti oskab nendest asjadest rääkida!

Kes on eluterve pohhuist?

See on tegelane, kes hoolib, aga ei muretse. Ta pigem laseb varvast, kui kuulab kellegi hala või süüdistamist. Ta ei tee kärbsest elevanti ega satu pisiasjadest paanikasse. Ta on õppinud ahastamise asemel end hoopis herneks naerma. Ta teab, et küünte närimisest vitamiine ei saa. Ta ei võta elu liiga tõsiselt, sest ta teab, et ta niikuinii ei pääse sellest eluga. See muhedalt muigav ja huumorit armastav tegelane elab sinu sees ning selle raamatu abil saad sa ta üles äratada, et luua muretum ja stressivabam elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles