Eesti ja Horvaatia autori ühistööna sündiv lasteraamat käsitleb palaviku mõju lapse maailmale

Copy
Foto: Caro / Juergen Blume/Scanpix

Kirjanik Indrek Koffi ja kunstnik Lucija Mrzljaki raamatus «Palavikulilled» on juttu väikesest Almast, kevadest ja kiusatustest (lumi! jääpurikad!), mis võivad mõne lapse tõepoolest tõvevoodisse viia. Mõtiskletakse ka selle üle, kas haigus võib maailma eredamaks, ilusamaks ja kergemaks muuta, kui oleme selle vapralt läbi teinud ja võitjana välja tuleme.

Raamatu pealkiri viitaks justkui 2020. aasta kevadel terves laias ilmas möllavale tõvele, aga tegelikult pole neil kahel peaaegu mitte mingit pistmist. Idee leidis kirjanik juba aastaid tagasi, omaenda nelja lapsega koos kasvades. Ja konkreetne vormgi sündis ammu enne seda, kui uuest koroonaviirusest rääkima hakati. Küll aga usuvad autorid, et raamatust võib leida lootust ka praeguses raskes olukorras.

Indrek Koff.
Indrek Koff. Foto: Tairo Lutter

Indrek Koff on kirjanik, kellele meeldib mängida ja katsetada. Eksperimentaalseid teoseid on ta kirjutanud nii täiskasvanutele («Eestluse elujõust», «Saja rahva lood») kui ka lastele («Ilusti», «Ma elan hästi»). Pildi ja sõna orgaaniline kooslus on teda huvitanud esimestest raamatutest peale ja koostöö Lucija Mrzljakiga on järjekordne (suurepärane!) võimalus selles vallas edasi püüelda. «Palavikulilled» on Indrek Koffi üheksas lasteraamat.

Lucija Mrzljak on Horvaatiast pärit kunstnik. Viimased viis aastat on ta elanud ja töötanud Eestis. Oma animafilmidega on Mrzljak osalenud lugematutel festivalidel ja toonud sealt kaasa ka auhindu. Vähehaaval aga hakkab ta kanda kinnitama ka illustratsiooni valdkonnas. Tema detailitundlik, kummastav ja kergelt melanhoolne pildikeel kaotab piirid «päriselu» ja kujutluste vahelt ning põimib une ja ärkveloleku loomulikuks tervikuks.

«Palavikulillede» kujundaja on tuntud Läti kunstnik Artis Briedis.

Et rahvusvahelise seltskonna värske raamat tuleks trükist võimalikult ilusa ja kvaliteetsena, selleks on autorid asunud koguma toetust Hooandja kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles