Karl Martin Sinijärv: lasteraamatud on kirjaoskaja rahva kultuuriline alusmüür

Copy
Karl-Martin Sinijärv.
Karl-Martin Sinijärv. Foto: Peeter Langovits

Täna, Hans Christian Anderseni sünnipäeval tähistatakse ka rahvusvahelist lasteraamatute päeva. 

«Lasteraamatud on kirjaoskaja rahva kultuuriline alusmüür,» rõhutab Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv lasteraamatute päeva tervituses. «Õrnas eas pole raamatutest pääsu. Hulk aastaid enne seda, kui oskame otsustada, kas meie huvialaks on muusika, moderntants või mootorisport, oleme lugenud mitut masti muinaslugusid ning muud mõnusat. Või on neid meile ette loetud ja ümber jutustatud. Raamatuid, mis panevad paika põhiväärtused. Raamatuid, mis jäävad meiega ka siis, kui me neid omast arust enam ei mäletagi.»

Praegu on Sinijärve sõnul lugemiseks kõige parem aeg. «Hea aeg on ka lasteraamatute meelde tuletamiseks. Pole siin häbeneda midagi, huvitav pealekauba,»kutsub ta ka täiskasvanuid lasteraamatuid lugema. «Vanade lugude meenutamine võib mälusopist veel mõndagi üles kergitada. Lasteraamatud meeldivad kõigile. Nad on läbi aegade olnud kõige ostetumad raamatud ning neid ka laenatakse ohtrasti.»

Rahvusraamatukogu soovitus rahvusvahelisel lasteraamatupäeval on: laenutatagu, loetagu ja kirjutatagu, kes oskavad. «Meil siin töötab raamatulaenutus kõrgematel tuuridel kui kunagi varem – inimesed loevad. Teie teenistuses on kõik meie võimalused raamatukapist kuni Digari varasalveni,» lubab Sinijärv.

(Laste)raamat mugavalt Raamatukappi 

Rahvusraamatukogu laenutus töötab inimkontaktivabalt edasi. Tellida saab raamatuid kahel eri viisil – e-kataloogi ESTER kaudu või võttes raamatukoguga otse ühendust näiteks e-maili või telefoni teel. Sealjuures saab laenata koju ka saalides asuvaid  kohalkasutamiseks mõeldud raamatuid ning noote. Neil on e-kataloogis ESTER asukohaks märgitud lugemissaal ja juures märge «kohal» või «kohalkasutus». Tellida ei saa hoidlas asuvaid kohalkasutamiseks mõeldud raamatuid, mille staatus on kohalkasutus. 

Tellitud raamatud saab kätte kas peaukse kõrval asuvast elektroonilisest Raamatukapist  24/7 või raamatukogu fuajeest tööpäevadel kella 12.00–17.00, kus raamatud on paigutatud laudadele perekonnanimede ja tähestiku alusel. Eriolukorra kestel täidetakse ja tühjendatakse Raamatukappi esmaspäevast reedeni iga kahe tunni tagant ajavahemikus 9.00–17.00. 

Loe lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles