Terviseedendaja Jana Sandbergi 5 raamatusoovitust terve keha ja vaimu heaks

Copy
Jana Sandberg.
Jana Sandberg. Foto: Erakogu

Terviseedendaja ja dr Iichiroh Ohhira koolitaja Jana Sandberg on rasked tervisemured enda nahal läbi põdenud ning seeläbi õppinud hoidma enda keha ja vaimu. Ta on võtnud enda eesmärgiks jagada oma kogemusi ka teistega, et taastada tervis ja tasakaal kehas. Need raamatud aitavad aru saada keha toimimisest ning ennast arendada.

Paulo Coelho «Alkeemik».
Paulo Coelho «Alkeemik». Foto: Kirjastus Varrak

«Alkeemik», Paulo Coelho

Coelho kirjeldab ideaalselt, kuidas me kõik oleme tõelised alkeemikud, kui seda vaid uskuda. Igaühel meist on võime luua mitte millestki midagi imelist. Elu on teekond ja seiklus. Seda raamatut loeti mulle minu ärkamisajal, kui vaevlesin tohutute ravimi kõrvaltoimete küüsis ja olen siiralt tänulik minu äratajatele, lugejale, kuulajale ja tollele raamatule. Ärata endaski alkeemik. Meister, kes sa tõeliselt oled. Naudi oma teekonda. Oluline on elu, mitte sihtmärk. Vali lihtsalt suund ja naudi kogemusi, mis teele satuvad. Lugesin seda raamatut mõned aastad tagasi ka oma emale, kes surivoodil lebas ja andsin samas edasi põhimõtet, et surm ei ole lõpp. Olen seda paljukardetud teispoolsust kogenud. Surma kui sellist lihtsalt pole olemas. Karta pole midagi. Asenda hirmud julgusega elada, ikka päev korraga, rõõmustades maksimaalselt ettejuhtuvate kogemuste üle, loo omagi kogemustest midagi alkeemilist.

Brasiilia kirjaniku Paulo Coelho kuulsaim romaan «Alkeemik» on sümbolistlik muinasjutt sellest, kuidas kuulata oma südame häält. Hämmastavalt lihtsa ja elutarga jutustuse peategelaseks on Andaluusia karjuspoiss Santiago, kes rändab kodumaalt Hispaaniast kaugele Egiptuse kõrbesse, et leida üles imeline aare, mida ta unes nägi. Teel kohtub ta mustlasnaisega, mehega, kes nimetab ennast kuningaks, kristallikaupmehega ja oma õpetaja alkeemikuga. Igaüks aitab karjust tema teel edasi, ent keegi peale alkeemiku ei tea, millist aaret Santiago otsima peaks ja kas tal see ka leida õnnestub. Teekond, mis sai ette võetud selleks, et üles leida varandus, kujuneb hoopis eneseleidmise retkeks, mille käigus Santiago avastab iseendas peidus olevad rikkused.

***

Martie Whittekin «Tervise taastamine probiootikumide abil».
Martie Whittekin «Tervise taastamine probiootikumide abil». Foto: Raamat

«Tervise taastamine probiootikumide abil», Martie Whittekin

Raamat kirjeldab kõikvõimalikke diagnoose, haiguseid ja nende tekkepõhjuseid. Kogesin hulgiorganipuudulikkust – see tähendab, et enamik keha organite tööst oli hääbunud. Kopsud, maks, süda, soolestikutöö ja palju muud. Selles raamatus on lihtsalt välja toodud kogu tervise alus – bakterid. Neid hoides, mitte enam hävitades, laod tugeva ehituskivi oma tugeva tervise vundamenti. Pärast keha totaalset restarti alustasin enda tervise taastamist ravimtaimedega. Seejärel hakkasin oma bakterite eest «hoolt kandma». Raamatust leiad soovitusi endagi tervise taastamiseks ja parandamiseks.

***

Kalle Muuli, Helen Sulg «Reketiga tüdruk».
Kalle Muuli, Helen Sulg «Reketiga tüdruk». Foto: Kava

«Reketiga tüdruk. Kaia Kanepi teekond Ameerika mägedel», Helen Sulg, Kalle Muuli

Teekond Ameerika mägedel – tõeline meister! Kes julges avalikkuse ette tulla oma isiklike kogemustega, toitumishäirete ja muude isiklike teemadega. Kaia on mulle eeskujuks, julgus viib sihini ja avab tõelise vabaduse. Elu on kohati justkui Ameerika mäed, liialdamata. Kuid pärast neid mägesid saabub mõistmine, miks kõik juhtus ja ikka millekski, mis on parim. Elukogemus on tõeline ehe tarkus.

«Sellest mängust saab alguse ränk haigus, mis vaevab mind pikki aastaid ja vajutab pitseri kogu mu karjäärile. Sellest mängust saab alguse ka mu rännak Jumala juurde, kelle poole ma lõpuks abipalvetes pöördun. Selle mänguga lõpeb minu lapsepõlv.»

Nii kirjeldab Eesti kõigi aegade edukaim tennisist Kaia Kanepi oma elulooraamatus üht oma karjääri pöördepunkti, mis muutis kogu ta elu.

Meie kauaaegne esitennisist jutustab elulooraamatus esmakordselt raskest haigusest, mis teda aastaid vaevas, kuid millest ta pole seni tihanud rääkida mitte kellelegi, isegi mitte oma kõige lähedasematele inimestele, sest pidas seda nii piinlikuks.

Sama ausalt ja avameelselt räägib Kaia Kanepi raamatus ka oma keerulistest isiklikest suhetest treeneritega ja dramaatilistest treenerite vahetustest.

Raamatus on kasutatud Kaia Kanepi päevikuid aastatest 1995-2012. Raamatu lõpus on eraldi statistikaosa põhjaliku ülevaatega kõikidest Kaia Kanepi võistlusmängudest.

***

«Eluterve pohhuist», Tom Valsberg.
«Eluterve pohhuist», Tom Valsberg. Foto: Raamat

«Eluterve pohhuist», Tom Valsberg

Kalli sõbra kingitud raamat, mida ikka aeg-ajalt sirvin. Humoorika sisuga raamat pakub kohest lahendust, kui meel on nukker. Kõigil meist on emotsioonid ja mõtleme vahel üle. Loe seda, sest… sest elu on tegelikult mäng. Mitte midagi ei tasu liiga tõsiselt võtta. Isegi kui tundub raske, siis see raamat annab paraja laengu, et olukorrast võitjana välja tulla. Võitja ongi oma elu meisterlik looja, kes millessegi surmtõsiselt ei suhtu, vaid elab hetkes ja ei lase negatiivsusel end kaasa tõmmata. Oled tugevam kui sinu emotsioonid, see on see hinge kõikvõimas vägi. Mängi eluga ja naerata sellele. Ja elu naeratab mänguliselt vastu.

Kes on eluterve pohhuist? See on tegelane, kes hoolib, aga ei muretse. Ta pigem laseb varvast, kui kuulab kellegi hala või süüdistamist. Ta ei tee kärbsest elevanti ega satu pisiasjadest paanikasse. Ta on õppinud ahastamise asemel end hoopis herneks naerma. Ta teab, et küünte närimisest vitamiine ei saa. Ta ei võta elu liiga tõsiselt, sest ta teab, et ta niikuinii ei pääse sellest eluga. See muhedalt muigav ja huumorit armastav tegelane elab sinu sees ning selle raamatu abil saad sa ta üles äratada, et luua muretum ja stressivabam elu.

***

«Tagasi tervise juurde», Riina Raudsik

Riina Raudsik, arst, kes on minule mentoriks. Tagasi tervise juurde. Jah, tagasi! Sest kehal on isetervenemisvõime, mille protsesse doktor Raudsik võimsalt oma raamatus kirjeldab. Kõik on nii lihtne, et vahel ei osata seda uskuda. Happe-aluse tasakaal kehas paika ja kõik selgineb justkui iseenesest. Jah, tuleb teha teatud samme ja selleks läheb aega, kuid see on omakorda õppeprotsess, mida oskuslikult nautides näed sa imelisi tulemusi. Ja oskad ehk sinagi seda teistega jagada. Inspireeri end, investeeri endasse! Tervis on sinu kõige hinnalisem vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles