Rahvusraamatukogu avas varem piiratud kasutusega andmebaasidele tasuta juurdepääsu

Copy
Rahvusraamatukogu infokeskus.
Rahvusraamatukogu infokeskus. Foto: Rahvusraamatukogu

Rahvusraamatukogu pakub kriisiga seoses registreeritud lugejatele interneti kaudu juurdepääsu kuni 40-le litsentsiandmebaasile erinevatest valdkondadest, millest osa on varem olnud Eesti tarbijale suletud.  

Populaarsed andmebaasid on näiteks klassikalise muusika voogedastus-teenus MediciTV ja rahvusvaheliste ajalehtede ja ajakirjade platvorm PressReader. Need ja paljud muud andmebaasid on ligipääsetavad kasutades Rahvusraamatukogu otsinguportaali ja e-kataloogi ESTER.   

Rahvusraamatukoguga on viimaste nädalate jooksul kontakteerunud mitmed andmebaasivahendajad sooviga meile nende andmebaase kriisi ajal tasuta katsetamiseks pakkuda. 

Järgmistele uutele andmebaasidele on mõne aja jooksul ligipääs kõigil Rahvusraamatukogu registreeritud kasutajatel. Täistekstide lugemiseks tuleb sisse logida kasutajatunnuste, ID-kaardi või mobiilID-ga. Registreerida saab kasutajaks ka raamatukogu kodulehe kaudu:  

  • Aprilli lõpuni on võimalik lugeda tasuta kirjastuse Taylor&Francis e-raamatuid. Täistekstidena on kättesaadavad üle 140 tuhande väljaande.
  • Aprillis ja mais katsetab Rahvusraamatukogu IGI platvormi. Tegemist on e-raamatute platvormiga, valdkondadest hõlmab see näiteks majandust, õigusteavet, raamatukogu- ja infoteaduse teemasid ja muid sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkondi.
  • Juuni lõpuni saab ligi AVON on video-platvormile, mis sisaldab umbes 70 000 nimetust erinevatest valdkondadest – majandus, ajalugu, film, muusika jm.  
  • Juuni lõpuni on võimalik kasutada senisest rohkem ProQuest’i andmebaase, näiteks multidistsiplinaarnset kollektsiooni ProQuest Central‎. Samuti kirjandusteadusele keskenduv ProQuest One Literature. Kõik ProQuest’i andmebaasid on leitavad otsinguportaali vahendusel. 

Kõik andmebaasidega seotud küsimused, juhendamispalved ja kommentaarid on oodatud aadressil otsiportaal@nlib.ee.  

Andmebaaside otselingid:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles