Saksa pastor usub, et väike alpilinn on koroonaviirusest pääsenud tänu «surmaraamatusse» kantud lubadusele

Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Väikeses Baieri linnas Oberammergau ei ole siiani registreeritud ühtegi Covid-19 positiivset proovi.  Sealne pastor Thomas Groener usub, et nad on pääsenud tänu 17. sajandil antud lubadusele, mis kanti ühiselt «Surmaraamatusse».

1633. aastal suri umbes veerand väikese alpilinna elanikest muhkkatku. Selleks, et jumal neid katkust säästaks, andsid linnajuhid ja ellujäänud elanikud altari ees lubaduse esitada iga kümne aasta järel kannatustemänge, kus on kujutatud Kristuse elu viimaseid nädalaid, tema ristilöömist ja ülestõusmist. Kirikuraamatute andmetel haigus pärast seda taanduski.

Pastor Thomas Groeneri sõnul ei ole see juhus, et koroonaviirus ei ole neid puudutanud. «Jumal aitas inimesi siis. Ta päästis nad katkuepideemiast, säästis neid. See jätkub sarnaselt ka täna,» ütles ta Reutersile ja näitas kirikus säilitatud «Surmaraamatut».

Pastor Thomas Groener esitleb «Surmaraamatut».
Pastor Thomas Groener esitleb «Surmaraamatut». Foto: Andreas Gebert/Reuters/Scanpix

16.-17. sajandil olid kannatustemängud levinud, kuid Oberammergau kannatusmängud on ainsad, mida tänini regulaarselt ette kantakse. Oberammergaus elab umbes 5000 inimest, kellest ligi pool on tänavu kevadel toimuma pidanud lavastusega seotud. Ettevalmistused selleks algasid juba aasta varem, et mehed jõuaksid omale habeme ette ja juuksed pikaks kasvatada, sest parukad ei ole lubatud.

Tänavu pidid kannatusemängud toimuma 16. mail ja selleks ehitati ka spetsiaalne 4400-kohaline teatrimaja. Kuigi linnas koroonaviiruse juhtumeid registreeritud ei ole, lükati 42. kannatusemängud siiski kaks aastat edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles