Maailmameister Kaido Leesmanni 5 raamatusoovitust, mis motiveerivad sind olema parim versioon iseendast

Copy
Kaido Leesmann.
Kaido Leesmann. Foto: Erakogu

Jõutõstmise maailmameister Kaido Leesmann on pea terve elu tegelenud tippspordiga. Suuri saavutusi koju toonud mees teab, kui tähtis on tahtejõud ning sihikindlus, nii elus kui spordis. Need viis raamatud on teda motiveerinud nii tavaelus kui spordis ning välja tulema oma mugavustsoonist.

Thomas Erikson «Idioodid minu ümber».
Thomas Erikson «Idioodid minu ümber». Foto: Kirjastus Varrak

«Idioodid minu ümber», T. Erikson

Seda raamatut soovitas mulle mu abikaasa, pärast seda kui oli ise väga vaimustatud sellest. Tõesti väga huvitav lugemine. Õpetab nägema inimesi laiemalt, annab vastused, miks inimesed teatud olukordades käituvad nii nagu nad käituvad. Pani samamoodi analüüsima ennast ja oma käitumistavasid. Pärast selle lugemist olen ma mingite asjade peale palju vähem üllatunud.

Mõned inimesed väidavad tõsimeeli, et neid ümbritsevad idioodid, ning ühed ütlevad seda sagedamini kui teised. Kindlasti oled oma elus sattunud olukordadesse, kus kommunikatsioon on häiritud, näiteks oled püüdnud oma partnerit milleski veenda, kuid see ei õnnestunud nii, nagu kavatsesid või lootsid. Või lahkunud koosolekult täielikus segaduses, sest sa ei saanud ühestki kohalviibijast aru. Või ei saanud teised aru, mida sina öelda tahtsid. Kas tuleb tuttav ette?

Sellest humoorikalt kirja pandud rahvusvahelisest menuraamatust leiad vastused paljudele käitumismustrite ja isiksustüüpidega seotud küsimustele ning hakkad mõistma ka seda, miks ühe kolleegi töölaud on alati segi või kuidas suhelda ülemusega, kes ei paista kunagi ühtegi sinu mõtet kuulavat. Üks on kindel, pärast seda raamatut hakkad aru saama, mida sind ümbritsevad inimesed tegelikult tahavad sulle öelda, ja märkad rõõmuga, et idioote sinu ümber jääb üha vähemaks.

***

S. Carney «Mis ei tapa».
S. Carney «Mis ei tapa». Foto: Helios

«Mis ei tapa», S. Carney

See raamat ei ole ainult hulludele, vaid igaüks meist leiab siit midagi. See raamat inspireeris mind tegelema taliujumisega. Alustasin sellega kolm kuud tagasi. Eelmine nädal sain oma abikaasa ka merre ujuma. Õpetab tulema välja oma mugavustsoonist ning kompima oma piire.

Kuidas jäine vesi, äärmuslik kõrgus ja keskkonnaga kohanemine taastab meie kadunud evolutsioonilise vastupidavuse.

Carney on uuriv ajakirjanik ja antropoloog, kes otsustab paljastada järjekordse šarlatani – Jäämehe. See Hollandi guru on Wim Hof, kelle võime äärmuslikus külmas oma kehatemperatuuri kontrollida on tekitanud teadusmaailmas tõelise tormi. Scott Carney katsetab omal nahal Hofi meetodit: erinevad hingamisharjutused kombineeritud meditatsiooni ja külmas viibimisega.

Carney proovib, kas suudab taastada kadunud evolutsioonilise tugevuse, kui jäljendada meie eellaste keskkonnatingimusi … Kas iga inimene – isegi see, kelle vaimuloom on millimallikas – peidab endas tohutu sisemise vastupidavuse varusid? Tema uudishimulik teekond on tõeliselt lummav – informeeriv, lõbus ja tervislikul määral ohtlik.

«Mis ei tapa» uurib süvitsi keha ja vaimu seoseid ning näitab teadust, mis on inimvõimete piiride nihutamise taga. Carney kohtub teadlaste, maailmakuulsa surfari Laird Hamiltoni ja paljude teistega, kes on Jäämees Hofi meetodiga parandanud märgatavalt füüsilisi võimeid, kaalust alla võtnud või saanud leevendust autoimmuunhaigustele.

***

R. Siimer, J. Maling «Elus».
R. Siimer, J. Maling «Elus». Foto: Kuub OÜ

«Elus», R. Siimer & J. Maling

Väga tõsine raamat sellest, kuidas inimene seljatas vähi. See raamat pani mind palju rohkem hindama kõike seda, mis mul täna olemas on. Lugedes seda raamatut, muutusid mu oma probleemid kohe palju väiksemaks.

Mina – nagu iga teinegi inimene – ei oleks kunagi uskunud et sellisesse olukorda satun. Tihti kuuleme, et kellelgi on elus raske, aeg-ajalt kuuled, et mõni tuttav on surnud või sugulane raskelt haige, aga miskipärast keeldub inimmõistus sellist võimalust iseenda puhul tunnistamast. Ometi leidsin end istumas hallide seintega haiglakoridoris, kus mornil ilmel inimesed ringi liikusid ja valget ust vahtimas, mille taga ootas minu saatus. Peast käis läbi miljon mõtet, aga mitte ükski neist ei olnud ligilähedanegi sellele, mis tegelikult juhtuma hakkas.

***

«Character still counts», J. Merritt

Raamat iseloomu arendamisest ja väärtustest. Isegi kui sul on üle keskmise tugevam iseloom, tuleb seda arendada. Raamat aitas mind taaskord sügavamalt vaadata vaimsetele väärtustele siin elus. Usun, et see raamat aitab meil saada sellisteks, kes me tegelikult tahame olla!

Tihti muretsetakse rohkem välimuse pärast ja vähem sisemuse pärast. Maine on see, mida teised sinust arvavad, aga su iseloom määrab selle, kes sa ise oled. See raamat aitab arendada iseloomuomadusi, mis tõeliselt loevad – nagu väärikus, lugupidamine, andestamine, enesekontroll, ausus, truudus, ehtsus, vaprus, lahkus.

***

«Treener ehk kohtumine Kogemusega», J. Kriisk.
«Treener ehk kohtumine Kogemusega», J. Kriisk. Foto: Tartu ülikooli kirjastus

«Treener ehk kohtumine Kogemusega», J. Kriisk

Väga õpetlik raamat kogemustest. Aitab kindlasti kõiki neid, kes tegelevad inimestega. Kuna olen ka ise treener, siis lugesin seda erilise huviga. Kavatsen sellest raamatust palju rakendada ka praktiliselt.

Üle kolmesaja lehekülje täis meie oma Eestimaa treenerite läbielatud juhtumite, kogemuste, põhimõtete ja järeldustega. Lugeja saab teada mitmed erinevad teed kuidas üks või teine treener oma teed alustas, milliste karidega kohtus ja kuidas neid ületas, kuidas tulid esimesed võidud ja ka kaotused ning kuidas kõigest sellest välja tuldi ja siiani oma teed jätkatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles