Mari Rebase raamatusoovitus: «Tume torn» kutsub maailma äärele

Copy
Foto: Erakogu

Kuna koroonaviiruse pandeemia tõttu lükkus kirjandusfestival HeadRead sügisesse ja lähinädalail on kõigil vaja keskenduda tubastele tegevustele, jagab festivali toimkond HeadRead blogis soovitusi raamatute kohta, mis on praegusel erakordsel ajal kas eriti kõnekad või pakuvad lihtsalt väärt elamust. Mari Rebane soovitab Stephen Kingi «Tumeda torni» saagat.

Stephen King on eelkõige tuntud kui õuduskirjanik, kelle teosed tõstavad juuksed püsti igal vähegi elavama kujutlusvõimega inimesel. Tegelikult ka vähem elava kujutlusvõimega inimesel, kui järgi mõelda. «Tume torn» on aga hoopis teisest ooperist, tegu on dark fantasy’ga või vähemalt kõige lähemal sellele žanrile. King kirjutas saagat ühtekokku üle 20 aasta, esimene osa ilmus aastal 1982 ja viimane, seitsmes osa 2004. aastal.* «Tume torn» on elutöö.

Milles saaga seisneb? Väga lihtsustatult kokku võttes on Tume torn nagu Püha Graal, mida otsitakse ja mille poole püüeldakse. Kingil rühib sinnapoole laskur Roland Deschain, kõige viimane omasugustest. Loomulikult on see tee käänuline ja Rolandi lugu mitmetahuline, ja nagu Püha Graal, on ka Tume torn sama palju metafoor kui reaalne eesmärk omaette. King pole teinud saladust, et teda mõjutasid nii Tolkieni «Sõrmuste isand» kui ka kuningas Arthuri legendid, samuti spagetivesternid. Ja muidugi luuletaja Robert Browningu 19. sajandi poeem «Childe Roland to the Dark Tower Came», mida kirjanik on enda esimese inspiratsiooniallikana nimetanud.

«Tumeda torni» saaga liigub erinevate ajastute ja maailmade vahel, hüppab tänapäeva New Yorgi tänavatele, mis on ja pole ka seesama New York, mida me tunneme. Lugu areneb ja keerleb ja Kingi fantaasialend on säänne, et saabub seegi hetk, kus lugu tuleb iseendale peale ja lugejal on rohkem kui korra ajuväänamist, et kulgemisest aru saada. Siinkohal tuleb tunnustada tõlkijaid, kes on suutnud Kingi loomingu vapralt ja nauditavalt eesti keelde valada. 

«Tume torn» kasvas koos oma autoriga läbi aastakümnete, isegi nende saatused põimuvad. Pole ka ime, Tume torn saatis Kingi ligi kolmandiku tema elust. Jääb saatma ka lugejat, sest kes koos Rolandiga Tumedat torni otsima asub, teeb temaga selle reisi lõpuni. Olete hoiatatud.

*2012. aastal lisandus «Tumeda torni» saagale kaheksas romaan «The Wind Through the Keyhole», mis asetub ajaliselt neljanda ja viienda osa vahele. Eesti keeles pole seda teost ilmunud. Samuti kuulub «Tumeda torni» saaga juurde lühilugu «Eluuria väikesed õed», mis ilmus Stephen Kingi lühijuttude kogumikus «Kõik on mõeldav: 14 sünget lugu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles