Kas sa sobid juhiks?

Copy
Mats Soomre.
Mats Soomre. Foto: Rauno Liivand

Loe Mats Soomre soovitatud raamatust «Belbini teejuht» katkendit, mis aitab aru saada, kas sobid juhiks või võiksid jääda tegema seda, mida teed täna ja mis sulle meeldib.

«Belbini teejuht. Kuidas tööl edu saavutada»
«Belbini teejuht. Kuidas tööl edu saavutada» Foto: Kirjastus Äripäev

Juht on keegi, kes püüab mingi eesmärgi saavutamiseks kasutada võimalikult efektiivselt inimesi, tehnilisi ja finantsressursse. Põhimõtteliselt on see teatud tüüpi oskus, milleks inimestel on erinevaid andeid. Juhi tiitlit ümbritseb mõningane segadus, sest see viitab ühtlasi asetusele hierarhilises süsteemis ja sellega kaasnevale palgale. Juhi nimetuse või sellega kaasneva maine jahtimine pelgalt selle enda pärast on kahtlase väärtusega ettevõtmine. Kui keegi soovib saada juhiks, tuleb tal mõista, milline vastutus sellega kaasneb, ja olla kindel, et ta nendele nõudmistele vastab.

KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja, treener ning Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis Mats Soomre soovitab enne juhirolli võtmist mõelda, kas sobid juhiks ja rõhutab, et oluline on elus teha seda, mis sobib ja päriselt meeldib.

***

Enne otsuse langetamist küsi küsimus

Seega tuleb teil langetada otsus, kas soovite seda teed käia ja kuhu tahate liikuda. Kas teie töö eespool kirjeldatud juhina annaks parima tulemuse? Kas tahate üldse võtta enda õlule juhi rolliga kaasneva stressi ja vastutuse? Või eelistate jätkata oma valdkonnas, kus saate teha endiselt seda, mida te hästi teete? Kui naudite praegust tööd, milleks siis olukorda muuta? Kas teid kisub juhtimise kõrgemale tasemele raha, ambitsioonid või staatus? Võib-olla üksnes nendest põhjustest ei piisa. Kuidas te üldse teate, et olete juhina hea, kui pole seda varem proovinud?

Ehk peaksite endale esitama järgnevad küsimused. Kas teil on kirg juhiks saada? Kas arvate, et naudite seda väljakutset? Kas teid huvitab teiste töid määrata? Kas teile meeldib tegeleda teiste inimeste probleemidega? Kui vastate enamikule neist küsimustest eitavalt, tuleks endalt küsida, kas te ikka tahate juhi kohale kandideerida. Milleks lasta end rebida ära millegi meeldiva juurest selleks, et töötada asjadega, mille vastu teil huvi pole? Oluline on teha seda, mis teile sobib. Kui peate juhiks saama, ei langeta valikut kokkuvõttes teie. Valiku teeb keegi teine, kes pakub teile seda tööd. Eeldatavalt valitakse teid üksnes sellepärast, et olete nende arvates sobiv ja teil on eeldusi juhiks saada. Teie oma arusaam teie oskustest muutub tähtsusetuks: teid hindavad teised. Kui tunnete endiselt huvi juhiks saada, lugege edasi.

Enne, kui võtad vastu pakkumise hakata meeskonda või osakonda juhtima:

  • Kui kaalute edutamist, hinnake täpselt, mida uus töö sisaldab ja kas sobite selle jaoks.
  • Pidage meeles, et kõige arukam võib olla püüelda sellise töökoha poole, mis pakub suurimat isiklikku rahulolu.

Juht peaks oskama näha meeskonna andeid

Juht peab olema keegi, kes näeb meeskonna andeid ja delegeerib vastavalt sellele töid. Tööde teistele jagamine langeb kategooriasse: ülesanded ja vastutus. Ülesanne on töö, mis tuleb ära teha. Kuid kellelegi vastutuse andmine viitab, et nimetatud isikut võib pidada tulemuste eest vastutavaks olenemata sellest, kuidas see on saavutatud.

Mõnele meeldib vastutus, teisele mitte

Neid kahte tüüpi töid tuleb eristada, sest juhid kannavad vastutust. Mõnele meeldib vastutus; teistele on see stressi allikas. Vastutus viib plaanide ebaõnnestumisel enda süüdistamisele, seetõttu kannatavad ärevuse all need, kes näevad end küündimatuna, Mida laialdasem vastutus, seda suurem võimalus äpardusteks. Ükskõik, milliseid vigu tehakse, ja ükskõik, kes neid teeb, vastutab see, kes on ülemus.

Head juhid

Head juhid ei mõtle üksnes ärilistele saavutustele, vaid ka meeskonda moodustavatele inimestele ja sellele, kuidas nende võimed kõige paremini kasutada. Sellega kaasneb terve hulk küsimusi: kas juhid peaksid kõige eest vastutama või tuleks vastutust jagada või delegeerid? Võttes arvesse, et ülesanded tuleb täita, kas meetodid ja kord peaksid olema täpselt määratud või võiks lubada mõningases ulatuses vabadusi? Kõigepealt peab mõistma, et kõigi tööde delegeerimine ülesannetena piirab nii teie kui ka meeskonna haaret. Seega on oluline mitte delegeerida üksnes ülesannet, vaid mõelda, kas on võimalik delegeerida ka vastutust.

Juhi ülesanne

Juhi ülesanne on soodustada progressi või ehk tuua ellu muutusi, kuid mitte püüda suruda meeskonnale peale oma võimu või üleolekut. Kui juht osutub efektiivseks, saavutab ta aja jooksul lugupidamise.

Juht saavutab tunnustuse, kui meeskond toimib üksusena

Kõigepealt peab mõistma, et meeskonna liikmete anded on voorus, mitte oht. Juhina saavutate tunnustuse andeka meeskonna eest, mis toimib hästi üksusena, mitte aga selle eest, et nende seast esile küünite.

Alandlikkuse tähtsuse mõistmine

Juhtidena on üks olulisemaid õppetunde alandlikkuse tähtsuse mõistmine. Egol võib olla suur kiusatus end suurenenud võimu ja vastutuse toel paisutada. Pidage meeles, et enesekiitus pole kiitus. Teilt kui juhil oodatakse otsuseid. Mida kõrgemale ronite, seda olulisemaks otsused muutuvad. Kuid suurenev enesekindlus ja enese tähtsustamine ei lisa otsuste langetamisele väärtust. Kui tahate karjuda, siis tehke seda firma hüvangut silmas pidades, mitte aga oma staatuse edendamise nimel. Kui peaksite tegema vale otsuse, on arukam seda tunnistada ja uuesti proovida. Õigustused ei aita. Mida rohkem õigustusi välja toote, seda rohkem need teie usaldusväärtust kahjustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles