Tallinna Keskraamatukogu taastab esialgu põhiteenused piiratud mahus

Copy
Tallinna Keskraamatukogu. Pildil võõrkeelse kirjanduse osakond.
Tallinna Keskraamatukogu. Pildil võõrkeelse kirjanduse osakond. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Keskraamatukogu hakkab e-teenuste pakkumise kõrval järk-järgult taasavama teenuseid, mis eeldavad raamatukokku kohapeale tulekut. Arvestama peab siiski mitme piiranguga nii eriolukorra perioodil kui selle järel.

Lugejate poolt väga oodatud paberraamatute koju laenamise võimalus taastatakse alates 18. maist nendes osakondades ja haruraamatukogudes, mille ruumid võimaldavad teenust ohutult pakkuda. Teavikute kojulaenutus toimub ettetellimise teel ja inimkontaktivabalt. Ette tellida on teavikuid võimalik alates teenuse taastamise päevast. Lugejail palutakse raamatukogu külastamisel järgida kõiki kehtestatud ohutusreegleid ja piiranguid. Raamatukogu tagab kohapeal desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Raamatute tagastamisega kiirustada ei ole vaja, kuna raamatukogu pikendab lugejate käes olevate teavikute tagastustähtajad ka pärast eriolukorra lõppemist. Alates järgmisest nädalast, 11. maist saab juba siiski kindlatel kellaaegadel kõigisse Tallinna Keskraamatukogu osakondadesse ja haruraamatukogudesse laenatud teavikuid tagastada. Seda võimalust palub raamatukogu kasutada juhul, kui see on  hädavajalik, näiteks seisab juba lähiajal ees maakoju puhkusele minek.

Alates 18. maist on võõrkeelse kirjanduse osakonnas ja mõnes haruraamatukogus võimalik kasutada arvutit, broneerides selleks eelnevalt aja. Võimalus on loodud hädavajaduse puhuks (nt riigi e-teenuste kasutamine, maksete tegemine) ning arvutiseansi pikkus on piiratud.

Teenuste ja raamatukoguruumide avamist jätkatakse järk-järgult vastavalt olukorrale Tallinnas. Raamatukogu palub piirangute osas mõistvat suhtumist. Täpsem info lahtiolekuaegade, ohutusreeglite jm kohta avaldatakse raamatukogu veebilehel www.keskraamatukogu.ee.

Raamatukogu jätkab eriolukorra ajal loodud uute teenuste osutamist. Säilib tasuline võimalus tellida teavikuid pakiautomaati. Viiruse riskigruppi kuuluvatele Tallinna eakatele, kellel puuduvad lähedased ja kel võib olla endiselt ohtlik raamatukogu külastada, pakutakse koduteenindust – teavikute tasuta kojutoomise teenust. Koolitused ja raamatukogutunnid toimuvad videosildade vahendusel, jätkuvad ka lastele ettelugemine, seenioride Skype-vestlusklubi jm tegevused. Raamatukoguhoidjad ootavad endiselt lugejate päringuid nii kirjanduse ja uurimistööde vallas kui ka igapäevaelu puudutavates küsimustes.

Erinevates keeltes raamatuid saab laenata e-raamatukogudest ELLUOverDrive ja RBdigital. ELLU pakub peamiselt eestikeelset kirjandust, OverDrive inglis- ja venekeelseid e-raamatuid ja audioraamatuid ning RBdigital võõrkeelseid e-ajakirju. Lugemissoovitused leiab Tallinna Keskraamatukogu kirjandusblogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles