Raamat, mis paneb sind tulevikule mõtlema ja selleks valmistuma

Copy
Foto: Shutterstock

Apollo Raamatud ostujuht Annika Pilt luges Taavi Pertmani raamatut «Alustava investori käsiraamat» ja jagab oma lugemiselamust.

Kui sa oled vähemalt korra mõelnud investeerimisele, kuid pole selleni jõudnud, siis täna on see päev, mil võiksid mõttest teostuseni jõuda. «Alustava investori käsiraamat» ei sukeldu kohe keerulisena näivasse börsimaailma, vaid alustab sellest, et näeksid igapäevaelus erinevaid teemasid, mis on inventeerimisega seotud. Olgu selleks siis uus telefon, nädalavahetus spaas või robotmuruniiduk. Isegi kui sa ei riski investeerimisega tegelema hakata, siis rahatargemaks teeb see raamat sind küll. Vaatad korra enda sisse, mis on su unistused ja eesmärgid. Meil kõigil on mõned unistused, kuid kui paljud meist on konkreetse plaani paika pannud, et need unistused ellu viia? Ei näe käte merd.

Taavi Pertman on väikeinvestor, ettevõtja ja koolitaja. Ta on õppinud psühholoogiat ning seda teadmist on ta oma raamatusse väga palju sisse toonud. Loed ja hakkad vaikselt sisemist dialoogi pidama iseendaga. Kes ma olen, kus ma olen ja kuhu ma jõuda tahan? Millest ma unistan ja kuidas sinna jõuda? Kas see unistus on soetud minuga, lähedastega või tahan mingit materiaalset asja hoopis seetõttu, et naabrist parem olla? Pension? See on kauge tulevik ja küll ma ükskord hakkan sukasäärde seda varanatukest koguma, et seal kauges tulevikus saaks mõnusa äraolemise kindlustada.

Raamatu autor jagab konkreetseid ülesandeid, kuidas liikuda selles suunas, et oma unistused ja eesmärgid ellu viia. Koos temaga astud esimesed sammud, et investeerimisega tuttavaks saada.

Loe raamatust katkendit!

***

Taavi Pertman «Alustava investori käsiraamat».
Taavi Pertman «Alustava investori käsiraamat». Foto: Raamat

Põhjused, miks sa praegu investeerida ei saa

Sul on vaja õpingute kõrvalt tööl käia, raha on vähe ja investeerimiseks ei jää. Peale kooli lõpetamist lähed täiskohaga tööle ja siis investeerid. Kool saab läbi. Praegu ei saa investeerida, sest pead hakkama õppelaenu tagasi maksma. See nõuab suure osa sinu tuludest, aga peale seda investeeriks küll.

Mõne aja möödudes mõtled elukaaslasega omaenda kodu soetamisele. Saategi vajalikud summad laenude abiga kokku ja ostate päris enda kodu. Nüüd muidugi investeerida küll ei saa, sest eluasemelaen vajab maksmist ja me kõik teame, kui kallis see on. Lisaks vaja nii mõnigi mööbliese soetada ja pisut kodutehnikat ka. Gaasipliidi võiks elektripliidi vastu välja vahetada ja külmkapil on juba ammu paras aeg vanaduspensionile minna. Kui kodu korralikult sisseseatud, siis investeerid kindlasti.

Kui kodus kõik vajalik olemas, siis nagu Murphy seadusele kohane, ütleb auto üles. Kuna tööle sõites tahaks ikkagi autoga aega kokku hoida ja maakodusse teistmoodi ei saagi, siis tuleb kindlasti uus auto hankida. Praegu on ikkagi veel vale aeg investeerima hakata.

Vaevu oled nädal aega uue autoga sõitnud, kui tuleb suur uudis. Sinu perre on oodata juurdekasvu. Juba vähem kui aasta pärast on teil kodus üks väike inimene, keda kasvatama ja kelle eest hoolt kandma hakata. Seda peab tähistama! Samal ajal on vaja kodus üks tuba lapse jaoks ümber teha. Ikkagi võiks lastetoale vastav tapeet olla ja lapse jaoks on voodit vaja ja veel iga­sugu muud kraami. Hea lapsevanem ostab oma lapsele muidugi kõik kõige uuema ja uhkema. Eluasemelaenu, auto järelmaksu ja lastetoa tegemise kõrvalt on lihtsalt võimatu investeerimiseks raha leida. Kui nüüd selle sünnitusega ühele poole saab ja lapse­puhkusel olemise tõttu väiksemate tuludega perioodi üle elate, siis hakkate kindlasti investeerima, sest siis on jälle rohkem raha võtta.

Nüüd on muidugi vaja pidevalt lasteriideid osta, sest küll ta ikka kasvab kiiresti neist välja. Lasteaiakoha eest küsitakse ka raha. Ja kõigele lisaks on su arvuti juba ajale jalgu jäänud ja ei võimalda enam normaalselt tööd teha. Pead selle uuema mudeli vastu välja vahetama, aga siis tuleks juba korralik osta, et mitu aastat oleks mureta. Peale seda võib konkreetsemalt investeerimisest mõtlema hakata küll.

Nagu ikka, vahepeal sünnib üks laps juurde, autol on vaja midagi välja vahetada, pesumasin annab otsad, telekas tuleks uuema mudeli vastu vahetada, lapsed lõhuvad mänguhoos kardinad ära ja peab uued soetama, vahepeal tahaks reisil ka käia. Ettevõte, kus sa töötad, satub raskustesse ja koondab sind, mõnda aega oled töötu ja kui lõpuks tööle saad, on palk varasemast märgatavalt väiksem.

Lõpuks jõuab kätte päev, kui lähed pensionile ja polegi enam investeerida tarvis. Tervis küll ei anna kiita, nii et suurema osa ajast istud kodus ja vaatad telekat. Muidugi ainult neid vabalevi kanaleid, kust midagi vaadata pole. Pension on väike, aga mis sul vanainimesel ikka enam vaja. Pool pensionist läheb kommunaalkulude ja elektri peale ning ülejäänust saad söönuks küll. Ka ravimite eest õnnestub tasuda, kui hästi läheb ja elukaaslasega kahepeale korralikult rahatähti klapitate. Korra kuus saad isegi viineri asemel liha kartuli kõrvale lubada.

Heliseb telefon, võtad vastu ja helistab keegi meeldiva häälega naisterahvas ja pakub sulle sinu praegusele 3–4 telekanalile lisaks mitmeid vägagi huvitavana tunduvaid kanaleid. Küsid paketi hinda ja tunnistad, et ei saa seda endale lubada. Jätate hüvasti ja teiselt poolt toru soovitakse sulle ilusat päeva jätku. Paned telefoni ära ja vaatad edasi eelmisel õhtul juba nähtud seriaali kordust, ja mõtled: «Ah, mis mul vanainimesel ikka enam vaja…»

***

Kas tahad sellist pensioni? Kui ei, siis sea investeerimine prioriteediks ja alusta oma teekonda täna. Nii nagu ei saa sügisel kartuleid

võtta, kui sa neid kevadel maha ei pannud, ei saa ka pensionieas investeerimistulu nautida, kui sa pole nooremana investeerinud.

***

NB! 10. juunil kell 18.30 toimub tasuta webinar «7 sammuga rahaasjad korda». Raamatu «Alustava investori käsiraamat» autor Taavi Pertman jagab praktilisi näpunäiteid oma rahaasjade korda seadmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles