Uus raamat avab salatoimiku «Priboi» materjalid, mis kajastavad küüditamise läbiviimist Eestis

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
1949. aasta märtsiküüditamine Türil.
1949. aasta märtsiküüditamine Türil. Foto: Järvamaa muuseum

Eesti Mälu Instituut korraldab leinapäeval, 14. juunil algusega kell 15 Patarei vanglas raamatu «Toimik «Priboi». Artikleid ja dokumente 1949. aasta märtsiküüditamisest» esitluse. Pärast esitlust avatakse näitus «August Rubeni fotod Gulagi sunnitöölaagritest», mis toob autori harukordsed ülesvõtted esmakordselt laiema publiku ette. 

«Toimik «Priboi»: Artikleid ja dokumente 1949. aasta märtsiküüditamisest».
«Toimik «Priboi»: Artikleid ja dokumente 1949. aasta märtsiküüditamisest». Foto: Eesti Mälu Instituut

Esitlusel peab tervituskõne justiitsminister Raivo Aeg. Tuhandetele saatuslikuks saanud küüditamise erinevatest tahkudest ja jäljest rahva mälus räägivad vestlusringis raamatu artiklite autorid Tõnu-Andrus Tannberg (TÜ Eesti ajaloo professor), Aigi Rahi-Tamm (TÜ arhiivinduse dotsent), Andres Kahar (Kaitsepolitseiamet), Toomas Hiio (Eesti Mälu Instituudi uurimisjuht) ja Meelis Saueauk (Eesti Mälu Instituudi vanemteadur). Üritusel osalemine on kutsetega.

«Märtsiküüditamisest on takistusteta räägitud ja kirjutatud juba pea kolmkümmend aastat ning võiks arvata, et kõik oluline on juba läbi uuritud ja avaldatud. Tegelikkuses on peatähelepanu seni olnud pigem ohvrite väljaselgitamisel ja nende Siberi eluolu kirjeldamisel. Selle kuritegeliku operatsiooni ettevalmistamisest ja läbiviimisest teatakse tänini üsna vähe. Värskelt ilmunud kogumik võtab märtsiküüditamise vaatluse alla senisest laiema haardega ning loodetavasti aitab kummutada selle ümber kujunenud väärarusaamu,» ütles raamatu üks toimetajatest, Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Meelis Maripuu. 

Üritusel antakse üle auhinnad Eesti Mälu Instituudi läbiviidud noorte kirjandivõistlusel «Kommunistliku režiimi mõju minu suguvõsale ja läbi selle minule» osalenutele.

Pärast esitlust toimub fotonäituse «August Rubeni fotod Gulagi sunnitöölaagritest» avamine. Näitus toob esimest korda avalikkuse ette punavõimu poolt vangistatud metsavenna August Rubeni haruldased ülesvõtted igapäevaelust Nõukogude vangilaagris.

1949. aasta märtsis läbi viidud operatsioon kattenimega «Priboi» oli NSV Liidu sõjajärgsete aastate kõige massilisem küüditamine, mis haaras korraga nii Eesti, Läti kui ka Leedu. Operatsiooni eesmärk oli lõplikult likvideerida vastupanu sovetiseerimisele maapiirkondades. Raamatus «Toimik «Priboi»» avaldatakse esimest korda eesti keeles Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi salatoimiku «Priboi» materjalid, mis kajastavad küüditamise läbiviimist Eestis. Dokumentide kõrval on kogumikus seitse algupärast artiklit märtsiküüditamise eri tahkudest, alates küüditamiste korraldusest sõjaeelses Nõukogude Liidus kuni märtsiküüditamise ohvrite mälestamiseni tänapäeval.

Kogumiku andis välja Tartu Ülikooli Kirjastus Eesti Mälu Instituudi toimetiste seeria 2. väljaandena, toimetajad Meelis Saueauk ja Meelis Maripuu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles