Unetehnoloog Kene Verniku nõuanded, kuidas loobuda õhtul nutiseadmete kasutamisest

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kene Vernik esitles raamatut «Hea une teejuht».
Kene Vernik esitles raamatut «Hea une teejuht». Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Kene Verniku raamat «Hea une teejuht» aitab korrastada ühte kõige olulisemat tegevust ehk magamist ja unetervise eest hoolitsemist. Raamat on täis soovitusi ja teaduslikult kinnitatud harjutusi, mis rahutule magajale abiks on.

Kene Vernik «Hea une teejuht».
Kene Vernik «Hea une teejuht». Foto: Raamat

Kene Vernik on töötanud unemeditsiinis kokku aktiivselt üheksa aastat. Tema unealane teekond sai alguse 2006. aastal, kui ta oli 21aastane. Ta õppis teisel kursusel psühholoogiat ja alustas ka kohe tööd Tartu Psühhiaatriakliinikus unekeskuse osakonnas – seega on ühtekokku olnud selle alaga seotud 13 aastat.

Loe raamatust Kene Verniku nõuandeid, kuidas loobuda nutiseadmete kasutamisest õhtusel ajal.

  • Kui «viimased» e-postis ja Facebookis käimised ei lõppe ega lõppe, siis tuleks seada endale üsna range nutiseadme kasutamise aeg. Näiteks otsustad, et alates kella üheksast õhtul kuni hommikul kella kaheksani sa nutiseadmest sotsiaalmeediat ega töiseid e-kirju ei vaata. Hea, kui nutiseadme jaoks oleks kindel koht - mingi korv või kapipealne vms -, mis tähistab, et sinna pandud nutiseadet enam ei puutu. Mõtle endale välja mõned alternatiivsed tegevused: lugemine, joonistamine, lõdvestusharjutused, teise inimesega suhtlemine, kerge koristamine... midagi, mis hoiab sind eemal nutiseadmest. Mida rohkem sa harjutad end eemale nutiseadmest, seda mugavamaks muutub see ka kehale ja senine tugev tung nutiseadet kasutada hakkab aja jooksul nõrgenema.
  • Võid oma nutiseadme välja vahetada ka vanakooli telefoni vastu. Harjuta mõned kuud ja kui suudad oma käitumist juba kontrollida, võid taas nutiseadme kasutusele võtta.
  • Kasuta internetiblokeeringuid. Näiteks selline äpp nagu «Freedom» ei lase teil enam vastavalt seadistusele netis olla või võtab võimaluse olla teatud lehekülgedel. Selle saate seadistada just nii piiravaks, kuidas ise valmis olete.
  • Võite end võõrutada ka rahulikult - näiteks kui olete olnud sõltuvuses peamiselt just videote vaatamisest, siis alustage videote vaatamise asemel netiraadiote kuulamisega või muusika kuulamisega.
  • Hea algus on ka see, kui panete nutiseadme ekraani sinise valguse asemele seadetes nn öörežiimi valguse (Night Shift), mis ei aktiviseeri nii palju teie aju.
  • Võta seadetest maha aktiveering Notifications ehk siis tähelepanekud.
  • Alusta nutiseadme kasutamise vähendamisega päeval või nädalavahetusel. Võid alustada näiteks sellest, et esmalt on pool päeva vaba.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles