4 apsu, mis vähendavad hinnaliste raamatute väärtust (1)

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

On raamatuid, mida loetaksegi vaid kergeks meelelahutuseks ja mida ei ole põhjust omale koju osta. Aga kui oled otsustanud soetada väärt teose, mille eest oled ka rohkem raha välja käinud, siis hoia seda hästi, et raamat ajas oma väärtust ei kaotaks.

Haruldased eksemplarid ja emotsionaalselt olulised teosed tahavad erilist kohtlemist. Selleks, et sa oma raamatuid kogemata katki ei teeks ja hukka ei laseks, püüa vältida mõningaid laialt levinud vigu.

Raamatulehtede murdmine järje hoidmiseks

Nn hiirekõrvad annavad märku, et keegi on seda raamatut lugenud ja ehk selle sisu ka kõrgelt hinnanud, kuid trükise väärtust on sellega olulistelt vähendatud. Lehenurkade murdmine on sentimentaalne tegu, ent väärtusliku teose puhul ei ole see mõistlik.

Lahtise raamatu tagurpidi jätmine

Kui järjehoidjat pole käepärast, jäetakse raamat sageli lihtsalt pooleliolevast kohast lahtiselt lauale. Paraku mõjub see väga halvasti raamatu seljale, mis pinge all hakkab järele andma. Halvimal juhul   köide koguni puruneb ja kaaned tulevad lahti.

Raamatu jätmine päikese kätte

Kuumus ja päikesevalgus kahjustavad raamatut tasapisi, aga see-eest raskelt. Peale selle, et valgus raamatut pleegitab, mõjutab kuumus ka liimi ja teeb trükise hapraks.

Raamatu niiskesse kohta jätmine

Niiskus on sama halb kui päikesepaiste. Mõned inimesed laovad oma raamatuid aknalauale, kuid see on raamatutele toas üks kõige halvemaid kohti. Niiskuses lähevad raamatud kergesti hallitama ning kaaned võivad koolduda ja lahti lüüa.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles