Krimikirjanik Lynda La Plante: keegi ei osanud arvata, et «Peamisest kahtlusalusest» selline tohutu hitt saab

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Inglise kirjanik Lynda La Plante on siiani enim tuntud oma «Peamise kahtlusaluse» sarja poolest, mille põhjal tehti ülimenukas telesari. Selle peategelast, detektiiv Jane Tennisoni kehastas näitlejanna Helen Mirren.

Kirjanik La Plante rääkis väljaandele The Guardian, et kui ta 1990. aastal «Peamist kahtlusalust» kirjutama hakkas, ei osanud mitte keegi arvata, et sellest saab nii tohutu hitt.

Selleks, et peategelane oleks usutav ja eluline, konsulteeris kirjanik Londoni politseiteenistusega. «Ma läksin pealinna politseiteenistusse ja ütlesin: «Kas teil on siin erariietes kõrgeid naissoost detektiive?» Mulle öeldi: «Jah, neid on siin kolm,» meenutas ta.

Lynda La PlanteWidows opening gala ilm screeningat BFI London Film FestivalIn Leicester Square, London, England on October 10, 2018.CAP/PL©Phil Loftus/Capital Pictures
Lynda La PlanteWidows opening gala ilm screeningat BFI London Film FestivalIn Leicester Square, London, England on October 10, 2018.CAP/PL©Phil Loftus/Capital Pictures Foto: Phil Loftus/Capital Pictures/Phil Loftus/Capital Pictures

Üks neist detektiividest oli peainspektor Jackie Malton, kellel La Plante mitu kuud järel käis ja tema pealt uurija ametit õppis. «Tema jaoks oli väga tähtis, et ma saaksin kõigest õigesti aru ja ta viis mind kohtadesse, kuhu ma ilma temata mitte kunagi ei oleks saanud minna.»

Sarjas peab peainspektor Jane Tennison ennast meestemaailmas pidevalt tõestama, teda toetavad ülem Mike Kernan ja seersant Richard Haskons. Sarja lõpus Jane loobub uurija tööst.

La Plante sõnul on krimikirjanduses uurijaid raske välja mõelda, sest keegi ei taha luua tegelast, keda lugejad peaks tuttavaks ja igavaks.

Mingil hetkel hakkas ta märkama, et sageli on politseiametite juhtideks loodud väga suurte probleemidega mehed – kel on abielu lõhki, kel on alko- või narkoprobleem, kel on laps sõltlane. Seetõttu on ta oma uue sarja peategelase Jack Warri loomisel meelega teinud nii, et tegelasel ei ole mingeid suuri eluraskusi. Warri abielu on korras ja naine toetav, ta saab oma vanematega hästi läbi. Huvitav pinge tuleb hoopis sellest, kuidas uurija oma tööd tehes ametit õpib ja paremaks politseinikuks kujuneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles