Uus raamat aitab kasvatada raske traumakogemusega last

Copy
Foto: Shutterstock

Ilmunud on uus tõlkeraamat «Teekond lapse südamesse», mille autorid on kaks Ameerika psühholoogiadoktorit. Raamat aitab inimestel, kes traumakogemusega või lähisuhetes kannatada saanud lastega lähedalt töötavad või neid kasvatavad: ehitada lapsega üles kiindumusel ja usaldusel rajanevad suhted; tulla igasuguse õppimis- või käitumisraskusega tõhusalt toime ning korrigeerida last armastusega nii, et laps ei tunne ennast ohustatuna.

Sageli kaasnevad selliste laste kasvatamisega ainulaadsed väljakutsed. Nendele lastele südame avamine ja nende erilistele vajadustele vastamine nõuab suurt hoolitsust, mõistmist ja südamlikkust.

Raamat «Teekond lapse südamesse».
Raamat «Teekond lapse südamesse». Foto: Raamat

Raamatu «Teekond lapse südamesse» sügavalt professionaalsete teadmiste põhine ja samas tõelisest hoolivusest pakatav sõnum näitab, et ainult siis, kui me leiame tee lapse südamesse, saame loota isegi kõige katkisema hingega lapse paranemisele.

«Eestis on praegu muutuste ajad. Avalikkuse ees on aktuaalseks tõstetud nii vanemliku hooleta jäänud lastele uute perekondade leidmine, aga ka valusad teemad, murekohad, isegi väärkohtlemise juhtumid, mida need lapsed on läbi elanud,» ütleb MTÜ Igale Lapsele Pere eestvedaja Jane Snaith. «Järjest rohkem mõistame ka seda, et trauma ei ole ainult oma bioloogiliste vanemate hoolest ilma jäänud laste valus pärand. Traumat kogeb ja selle mõjude all kannatab palju enam lapsi kui me seda ette kujutame. Täna pole meil enam valikut – kas me pöörame ennast täielikult teadmiste ja abivahendite poole, mis tagavad nii lastele kui meile endile inimliku hoolivuse, või kaotame põlvkondi, kes raskete lapsepõlve kogemuste all on kannatanud ega pole abi saanud. Dr Purvis ja dr Cross näitavad, et empaatia ja lapse isiksusest lugupidamine on esimesed praktiliste tehnika alustõed, mille kaudu me saame lapse käitumist korrigeerida ja nendega paremat kontakti luua.»

Raamatu väljaandja on MTÜ Igale Lapsele Pere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles