Hilary Mantel rohkem ajaloolisi romaane ei kirjuta: ma tahaksin natuke elada ka, enne kui on liiga hilja

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Hilary Mantel.
Hilary Mantel. Foto: ANDREW WINNING/REUTERS/Scanpix

Inglise kirjanik Hilary Mantel on veetnud viimased 15 aastat Tudorite dünastia intriige lahates ja kirjutades ajaloolisi romaane, mis on toonud talle ka väärilisi kirjanduspreemiaid. Samas stiilis teoseid ei maksa aga fännidel enam oodata.

«Mul ei ole plaanis järjekordset suurt ajaloolist romaani,» sõnas kirjanik möödunud pühapäeval Edinburghi rahvusvahelisel raamatufestivalil. «Ma arvan, et seda on väga oluline öelda, seega ma loodan, et inimesed ei saada mulle enam oma ettepanekuid. Tore, et inimestel on selle järele isu, aga arvestades, millise tempoga ma jätkan, siis tahaksin natuke elada ka, enne kui on liiga hilja.»

Kevadel ilmus Thomas Cromwelli triloogia viimane osa «The Mirror and the Light» («Peegel ning valgus»). Sarja esimene osa «Wolf Hall» ilmus 2009. aastal, teine osa «Aeg äratada surnud» 2013. aastal, mõlemad teosed pälvisid Bookeri preemia ja on kuuldusi, et ka kolmas osa võib saada sama preemia.

Väga mahuka triloogia kirjutamine oli kirjaniku selgitusel kõikehõlmav kogemus. «Ütlen otse, et viimased kolm-neli aastat on olnud erakordselt rasked,» edastab The Guardian autori sõnu. «Mul pole tegelikult vahepeal ühtegi pausi ega puhkust olnud.»

Thomas Cromwelliga tegeleb Mantel siiski edasi, sest ta on väga tihedalt seotud triloogia põhjal loodud Royal Shakespeare Company lavastusega ning vähemalt määral BBC telesarjaga. Senine kogemus on aga tekitanud temas suuremat huvi teatrimaalima vastu ning tal on mitu uut näidendi ideed. Lisaks lubas Mantel, et pühendab rohkem aega novellide kirjutamisele. Nendeks on ta pikemate romaanide kirjutamise kõrval juba jupp aega ideid kõrvale pannud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles