Ilmub märgiline ajalooraamat «Eesti elektrivõrkude ajalugu»

Copy
Elektrilevi võrgud.
Elektrilevi võrgud. Foto: Mailiis Ollino

Elektrilevi initsiatiivil ja toel on valminud mahukas ajalooraamat, kus esmakordselt keskendutakse elektri ülekande- ja jaotusvõrkude tekkele ning arengule Eestis. 

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) kauaaegse õppejõu ja energiateaduskonna endise dekaani Tiit Metusala eestvedamisel ning 14 põhiautori kaasamisel sündinud raamat viib lugeja värvikale teekonnale elektri kasutuselevõtu esimestest katsetustest 19. sajandi lõpul kuni tänapäeva eripalgelise energeetikamaailmani välja.

Raamatu ideest teostuseni kulus kaks ja pool aastat. Põhiautorite ringi kuulusid lisaks Tiit Metusalale, Raivo Rebane, Jako Kotkas, Ants Adamberg, Ülo Mee, Tõnu Müürsepp, Rein Pehka, Toomas Sannikas, Ilse Vihman, Lembit Vali, Kaupo Kuurberg, Rein Annik, Ahti Puur, Jaanus Tiisvend. Inimesi, kes väiksema panusega kaasa aitasid, oli üle poolesaja. Raamatu sünd on tõeline ühistöö!

Tiit Metusala meenutab, et esmased sõnad, mis tähendasid eesti keeles tänapäevast elektrivoolu, olid välgujõgi või välkuv jõgi. Selliseid ülestähendusi võib leida kirjaniku Friedrich Kreutzwaldi teostest. «1855. aastal valmis Peterburi ja Tallinna vaheline telegraafiliin. Inimesed silmasid esimest korda postide ja traatide kombinatsiooni. See käivitas mõtte: «Kas ka elektrit saaks samamoodi edasi kanda?» Ja nii see edulugu alguse sai. Raamat on suurel määral Eesti elektrivõrkudest, elektriliinidest ja alajaamadest. Põhitähelepanu on raual ja tänapäevase elektrivõrgu kujunemise vaates märgilistel sündmustel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles