Õpetajatele tutvustatakse uut keskkonnahariduse käsiraamatut, et arendada rohelist mõtteviisi

Copy
Foto: Shutterstock

25. augustil algusega kell 13 toimub Tallinna Linnavolikogu saalis keskkonnahariduslik seminar «HOB seiklus elurikkuses. Praktilised tegevused digiajastul» pealinna lasteaia- ja algklassiõpetajatele.

Seminaril tutvustatakse Erasmus+ programmi samanimelise projekti käigus valminud käsiraamatut 5-9-aastaste laste õpetajatele. Raamatu koostasid projektis osalenud Eesti, Islandi, Läti ja Sloveenia õpetajad, kelle haridusasutused on liitunud ülemaailmse Rohelise kooli (Ecoschools Global) programmiga.

Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti juhataja asetäitja Elena Sapp märkis, et Tallinna haridusasutused osalevad Rohelise kooli programmis viiendat aastat. «Inimkond hakkab endale teadvustama, et enam ei tohi looduse arvelt hüvesid laenata. Me peame hakkama võlga tagasi maksma ning õppima vastutama oma ökoloogilise jalajälje eest,» ütles Sapp. «Parim aeg rohelise mõtteviisi kujundamiseks on varane lapsepõlv ning õpetajatel on selles võtmeroll. Seepärast ongi oluline ka õpetajate koolitamine keskkonnahariduse alal.»

Käsiraamatu koostamise mõte sai Elena Sapi sõnul alguse tähelepanekust, et lastel ei ole piisavalt teadmisi ja oskusi keskkonnateadlikuks käitumiseks, õpetajad aga vajavad abimaterjale nende teadmiste jagamiseks. «Vastvalminud raamatus on kirjeldatud hulgaliselt loodusega seotud praktilisi tegevusi ja projekte, mis on lõimitud liikumise, mängimise ja digiõppega,» selgitas Sapp ja lisas, et loodetavasti aitab käsiraamat leida õpetajatel ja vanematel lastele huvitavaid tegevusi ka juhul, kui tuleks taas distantsõppele jääda.

Väärtuslikuks õppematerjaliks on uues käsiraamatus näiteks toataimed, mida on igas koolis ja paljudes kodudes. Näpunäiteid saab ka lasteaia või kooli õueala liikide uurimiseks. Taimed aitavad luua seoseid ning kaasata õppimisse ka lapsevanemaid ning kogukonda.

Keskkonnale mõeldes anti käsiraamat välja üksnes digitaalsena, raamatuga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles