Kristi Kangilaski uuest lasteraamatust «Kõige õigem»: sildistamine võib luua hea pinnase igat tüüpi vägivallaks

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kristi Kangilaski.
Kristi Kangilaski. Foto: Elmo Riig

Kirjastus Koolibri on välja andnud Kristi Kangilaski uue lasteraamatu «Kõige õigem», mis aitab lastele teiste mõistmist õpetada.

Kristi Kangilaski, «Kõige õigem».
Kristi Kangilaski, «Kõige õigem». Foto: Koolibri

Oma uues raamatus tõstatab Kristi Kangilaski küsimuse, kuivõrd kehtivad põlvest põlve edasi antud jäigad tõekspidamised. Heale lastekirjandusele omaselt pannakse väike lugeja järele mõtlema ega pakuta otsesõnalisi vastuseid. Siiski on «õiged» vastused läbinähtavad: kõrkus saab karistatud, kuid nagu muinasjuttudes tavaliselt kombeks, lõpeb kõik hästi.

Elas kord üks kuningas, kes teadis täpselt, kuidas on kõige õigem elada ja olla. Või kas ikka teadis? Oma kuldse lennukiga lendas ta endale kõige õigemat kuningannat otsima. Aga milline on kõige õigem? Kas kõige õigem on üldse olemas?

«Minu ajend lugu kirjutada tulenes häirivast märkamisest, kui paljudele meeldib anda hinnanguid skaalal «õige ja vale»,» ütleb Kristi Kangilaski raamatu sünniloo kohta.

«Selline sildistamine võib luua hea pinnase igat tüüpi vägivallaks. Usun, et kui arutada lapsega juba varakult inimeste kommete, kultuuride ja eelistuste erisuse üle ilma hinnanguid andmata, on tõenäoline, et temast kasvab tolerantne ja salliv täiskasvanu, mis on hea eeldus õnnelikuks toimetulekuks meie kirevas maailmas. Mõista pole alati lihtne ja võib-olla mõnikord me ei saagi teisest inimesest või kultuurist lõpuni aru, aga ma usun, et kui vaadata südamega, siis leiab tee, kuidas endale harjumatuga rahu teha,» lisab autor.

Kristi Kangilaski on lasteraamatute autor ja illustraator. Tema sulest on varem ilmunud raamatud «Tuvi ei taha saia» ja «Päike läheb puhkusele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles