Pseudonüümi Elena Ferrante all kirjutav anonüümne autor: mina ei ole minu raamatud

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Elena Ferrante raamatud Rooma raamatupoes.
Elena Ferrante raamatud Rooma raamatupoes. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/SCANPIX

«Napoli-romaanide» sarja autor, anonüümne itaalia kirjanik, keda teatakse vaid tema pseudonüümi Elena Ferrante järgi, ei anna enamasti intervjuusid, sest usub, et tema identiteedi avalikuks tulek segaks kirjutamisprotsessi. 

Agendi vahendusel oli Elena Ferrante nõus uue raamatu ilmumise puhul vastama kirjastajate küsimustele oma loomingu kohta. Väljaanne The Guardian vahendas Ferrante vastuseid, milles ta selgitas, et kirjutamine on tema jaoks väga privaatne tegevus. See on ka osalt põhjus, miks kirjanik ei ole nõus oma maski eest võtma ja soovib jääda tundmatuks.

«Ma olen alati kirjutanud iseendale ja väga suur osa mu kirjatööst on jäänud mu sahtlisse. Aga juhul, kui ma olen otsustanud mõne loo avalikuks teha, siis olen alati lootnud, et see läheb minust võimalikult kaugele, et see rändaks, et see räägiks teisi keeli kui see, milles see on kirja pandud, et see jõuaks kohtadesse, majadesse, minu pilgu alt ära, et see muudaks vormi ja saaks näidendiks, filmiks, teleseriaaliks, koomiskiks. Nii olen ma mõelnud, ja see ei ole muutunud,» tunnistas Ferrante.

«Kirjutamise ajal on mu kirjutis väga pelglik, aga kui see otsustab saada raamatuks, siis muutub see väga ambitsioonikaks, häbituks,» kirjeldas autor, kuidas ta näeb valminud lugu endast eraldiseisvana ja oma elu elavana. «Ma tahan öelda, et mina ei ole minu raamatud – ma ei julge unistadagi elust, mis oleks nii autonoomne nagu nemad. Las raamatud lähevad nii kaugele kui võimalik, mina kirjutan edasi oma maitse järgi, just nii ja sel ajal kui ma tahan. Sellest hetkest alates, kui raamatud saavad toimetaja maskeeringu ja lahkuvad, ei ole minu iseseisvusel enam nendega midagi pistmist.»

Varrakult on tänaseks eesti keeles ilmunud sarja kolm esimest raamatut: «Minu geniaalne sõbranna», «Lugu uuest perekonnanimest» ja «Lugu sellest, kes läheb, ja sellest, kes jääb». Romaanisarja põhjal on valminud Eesti Televisiooniski näidatav teleseriaal «Minu geniaalne sõbranna».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles