Kalle Muuli kirjutas Artur Sirgule sünnipäevaks raamatu

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kalle Muuli raamatu «Artur Sirgu elu ja surm. Eesti vabadussõjalaste juhi lugu» esitlusel. 
Kalle Muuli raamatu «Artur Sirgu elu ja surm. Eesti vabadussõjalaste juhi lugu» esitlusel. Foto: Sander Ilvest

Ajakirjanik ja kirjanik Kalle Muuli esitles neljapäeva õhtul uut elulooraamatut «Artur Sirgu elu ja surm». Esitlusel kirjeldas autor, kuidas sündis mõte selline raamat üldse kirja panna.

«Mõtted sünnivad ju lihtsamini ja kiiremini kui raamatud,» selgitas mitme raamatu autor Kalle muuli esitlusel. «Mul on pidevalt peas kümme-viisteist mõtet headest ja väga headest raamatutest, aga raamatu kirjutamine on väga suur töö, ja sa pead kord aastas valima, kas sa teed seda või ei tee, ja mida sa teed.»

Veel kuni eelmise aasta jõuludeni ei olnud Muulil nende paljude ideede seas tekkinud mõtet Artur Sirgust raamatut kirjutada, kuigi Kava kirjastuselt ilmus 2018. aastal Kaarel Robert Pusta vanglapäevik «Kirjad kinnisest majast», milles Pusta kirjeldab Sirgu hukkumispaika ja hauale jõudmist.

Jõulude paiku otsustas Muuli läbi lugeda uuemad ajalooraamatud. Nende seas olid näiteks Toomas Karjahärmi ja Ago Pajuri Konstantin Pätsi biograafia, Krista Aru kirjutatud Jaan Tõnissoni elulugu ning Jaak Valge «Eesti parlament 1917-1940». Neid mahukaid teoseid lugedes märkas Muuli, et kogu 30ndate Eesti poliitika keerles Artur Sirgu ümber.

«Siis tekkis selline kuidagi nagu kurb või hale mõte – aga kus siis Sirgu raamat on?Igasugustest meestest on raamatuid, aga nii andekast poliitikust, kes nii kõvasti on mõjutanud ka Eesti 30ndate aastate poliitikat, ei ole keegi kirjutanud – ma ei taha nüüd enda raamatut väga korralikuks nimetada, aga ütleme – «talutavat» ajalugu,» selgitas Muuli, kuidas raamatu mõte alguse sai. Varem olid Artur Sirgust ilmunud vaid Evy Laamann Kalbuse paar õhemat mälestus- või kombinatsioonivihikut, aga see oli ka kõik. «Siis juhtusin kuskilt vaatama, et 25. septembril 2020 möödub Artur Sirgu sünnist 120 aastat ja mõtlesin, et ma kirjutan siis talle sünniaastapäevaks ise raamatu, et mis ma vingun, et keegi ei kirjuta.»

Suurt kindlustunnet esialgne mõte siiski ei tekitanud, aga palju julgust raamatu käsile võtmiseks sai Muuli ajaloolaselt Jaak Valgelt, kes luges hiljem ka käsikirja enne trükki minekut üle, tegi parandusi ja aitas allikate leidmisega.

«Nii saigi võetud sihiks, et Sirgu 120. sünniaastapäeval on temast raamat tehtud,» rääkis kalle Muuli raamatu esmaesitlusel. «Täna on 24. september, homme on tema sünnipäev ja siis saan ma talle ka mõttes selle raamatu üle anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles