Raamat väikese inimese tähtsatest asjadest

Copy
Foto: Erakogu

Kirjanik Anti Saare ja kunstnik Anne Pikkovi koostöös on valminud soojades sügisvärvides lasteraamat «Anni asjad».

Foto: Apollo

Raamat sobib ilmselt kõige paremini ettelugemiseks, kuna selle peategelane Anni on alles üsna pisike. Seni peamiselt koolilastele kirjutanud Saar sai Anni lugudele ainest oma nelja-aastaselt tütrelt.

«Muidugi on nii väikestele kirjutamine hoopis teistsugune väljakutse,» tunnistab Saar. «Erilist vaimutsemist ega intriigi ei saa endale lubada, sest see lihtsalt ei jõuaks pärale. Aga mind innustas üks tähelepanek, mis tegelikult seob kõiki selle raamatu paarikümmend lugu: nii väikese inimese maailm on veel suuresti pärisnimeline. Juukseklamber, piimakruus või nöörijupp ei ole tema jaoks mitte lihtsalt mingid asjad paljude sama liiki asjade seas, vaid nad on täiesti ainulaadsed ja asendamatud, samas reas kaisulooma, kutsika või ema-isaga.» Sellistest erilistest ja tähtsatest asjadest Anni lood jutustavadki.

Raamat on autori jaoks eriline veel sellegi poolest, et esimest korda pole peategelaseks poiss. «Eks ma ise ole ju poiss ja mu vanemad lapsed niisamuti. Neile ja neist on omad raamatud juba kirjutatud, nüüd on järg tütre käes. Selles mõttes on see omamoodi dokumentalistika. Aga mitte läbinisti: kõik on päriselt ja kõik on väljamõeldis.»

Viimati ilmus Saarelt kordustrükina viiest loost koosnev kogu «Pärt plindris», milles seitsmeaastane poiss satub täbaratesse olukordadesse. Pärdi sarja ärevatele lugudele vastukaaluks on «Anni asjad» rahulik, soe ja turvaline. Hoogsama ja äkilisema lugemise austajad peaksid ära ootama Saare järgmise raamatu, Priit Pärna piltidega värssjutustuse «Suur koogitegu», mis ilmub juba lähinädalail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles