ELK SOOVITAB ⟩ 7 väärt raamatut vaimsete probleemidega noortest

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Heaks tavaks on saanud oktoobris vaimsele tervisele rohkem tähelepanu pöörata. Vaimse tervise probleemid ei puuduta aga ainult täiskasvanuid, meie seas on ka lapsi ja noori, kes selles vallas tuge vajavad.

Õnneks leidub meil avaldatud laste- ja noorteraamatute seas teoseid, mis neile raskeile, kuid sageli teisejärgulisteks peetavatele teemadele tähelepanu juhivad. Kindlasti on sellised raamatud toeks noortele, kelle teele elu katsumusi veeretab. Samas aga pakuvad need lugejale võimalust näha elu ka teisest vaatepunktist ning aitavad vaimsete probleemidega noori märgata ja paremini mõista.

***

Eliis Grigor, «Teibitud suu. Tüdruk, kes lõpetas söömise».
Eliis Grigor, «Teibitud suu. Tüdruk, kes lõpetas söömise». Foto: Otto Wilhelm

Eliis Grigor «Teibitud suu. Tüdruk, kes lõpetas söömise»

Illustreerinud Maarika Grigor

Kirjastus Otto Wilhelm

2017

Raamat põhineb noore autori enda elukogemusel. Kui ta 14-aastasena anoreksiaga haiglaravile sattus, pidas ta päevikut, mille põhjal hiljem teose kirjutas.

Raamatus kajastuvad tõetruult noore neiu ja tema haiglakaaslaste tunded ja mõtted. Näeme, kuidas see salakaval haigus noorte pähe pesa teeb ning kuivõrd raske ja katsumusrohke on tee tervenemiseni.

Raamatu lõpust leiab psühhiaater Henel Raadiku järelsõna ja haigusega tegelevate organisatsioonide kontaktid.

***

Kaia Raudsepp, «Nähtamatu tüdruk».
Kaia Raudsepp, «Nähtamatu tüdruk». Foto: Varrak

Kaia Raudsepp «Nähtamatu tüdruk»

Kujundanud Liis Karu

Kirjastus Varrak

2020

Abiturient Lenal on raske end sõnades väljendada, nõnda mööduvadki tema päevad enamjaolt vaikides. Koolikaaslased ei vaevugi enam Lenaga suhtlema, kui üldse midagi öeldakse, siis ikka solvavat ja vähestki säilinud enesekindlust hävitavat. Kui Lena saab ema kohvikus töötades tuttavaks ülikooli esimese kursuse matemaatikatudengi Tomiga, kes kannatlikult tema avanemist ootab, hakkab neiule tunduma, et ta polegi enam nii nähtamatu ja saamatu. Siis aga selgub, et Tom pole Lenaga päris aus olnud ning tüdruku maailm lööb taas kõikuma.

***

Julie Buxbaum, «Kui sõnadest jääb puudu».
Julie Buxbaum, «Kui sõnadest jääb puudu». Foto: Rahva Raamat

Julie Buxbaum «Kui sõnadest jääb puudu»

Tõlkinud René Tendermann

Rahva Raamat

2019

Katherine Lowell  kuulub kooli popimate tüdrukute hulka. Ta on ilus, tark ja seltsiv, tema arvamusega arvestatakse, temaga tahetakse koos olla. Hiljuti on ta liiklusõnnetuses isa kaotanud. Põgenedes sõprade pideva kaastunde eest, otsustab ta istuda lõunasöögi ajaks Davidi juurde, kes on tuntud vaikse ja teistest eemale hoidva loomu poolest. David aga otsustab just sel päeval oma tavapärasest tagasihoidlikkusest loobuda, end ületada ja tüdrukuga juttu teha, nagu tema vanem õde talle on soovitanud. Nimelt on Davidil diagnoositud kõrgfunktsionaalne autism, mistõttu jääb ta sotsiaalsetes olukordades sageli hätta. Kaks näiliselt väga erinevat noort leiavad teineteiselt tuge ja innustust, kuid nende koolikaaslased ja pered näevad asja hoopis teistmoodi.

***

Iben Akerlie, «Lars lol».
Iben Akerlie, «Lars lol». Foto: Eesti Raamat

Iben Akerlie «Lars lol»

Tõlkinud Riina Hanso

Kirjastus Eesti Raamat

2017

Teose peategelane on 12-aastane Amanda. Ta ootab kannatamatult uut kooliaastat, sest siis antakse igale nende klassi lapsele hoolealuseks mõni esimese klassi õpilane, et sel kooliellu sisse elamine libedamalt läheks. Kui aga õpetaja otsustab armsa esimese klassi juntsu asemel Amandale hoolealuseks määrata hoopis uue klassikaaslase, Downi sündroomiga Larsi, on see tüdruku jaoks liiast. Amanda ei näita oma tundeid välja, kuid teda häirib olukorra uudsus ja teadmatus, kuidas puudega inimestega suhelda. Tasapisi võõristusest üle saades muutub tüdruk päev-päevalt Larsiga ikka lähedasemaks ning leiab, et poisiga on vägagi huvitav koos aega veeta. Vaatamata sellele ei jää aga sekeldused tulemata.

***

Brian Conaghan, «Kui härra Koer hammustab».
Brian Conaghan, «Kui härra Koer hammustab». Foto: Helios

Brian Conaghan «Kui härra Koer hammustab»

Tõlkinud Fred Taik

Kirjastus Helios

2014

16-aastane Dylan Mint kannatab Tourette’i sündroomi all. See paneb teda ärevates olukordades ohjeldamatult ropendama ning kontrollimatuid liigutusi tegema. Dylan elab emaga, isa, kellega poiss suhtleb kirja teel, on tema teada kangelaslikul missioonil. Korralises tervisekontrollis käies jääb Dylanile mulje, et tal on jäänud elada veel vaid seitse kuud. Poiss asub koostama nimekirja, mida enne surma teha, ning asub seda koos oma parima sõbra Amiriga ka täide viima. Õnneks aga selgub, et kõik polegi nii lootusetu, nagu Dylanile seni on tundunud.

***

Krystal Sutherland, «Peaaegu täielik halvimate õudusunenägude nimekiri».
Krystal Sutherland, «Peaaegu täielik halvimate õudusunenägude nimekiri». Foto: Rahva Raamat

Krystal Sutherland «Peaaegu täielik halvimate õudusunenägude nimekiri»

Tõlkinud Johanna Taiger

Kirjastus Rahva Raamat

2019

Mida teeksid sina, kui kõigil su pereliikmetel oleks mõni foobia, mis nende igapäevaelu tugevalt häirib? Esther Solari peres just nii ongi. Tema isa on sulgenud end keldrisse, kuna ei suuda majast väljuda, tüdruku kaksikvend kardab pimedust, nii et maja peab kogu aeg valgustatud olema, ema aga pelgab üle kõige ebaõnne, mistõttu riputab igale poole amulette. Estheril on tunne, et kui kõigil lähikondseil on foobia, ei saa temagi sest puutumata olla. Nõnda on ta endale koostanud nimekirja kõikvõimalikest hirmudest ning üritab neid igapäevaelus vältida. Tutvumine Jonah’ga sunnib tüdrukut nimekirja uue pilguga vaatama ning oma hirmudele vastu astuma.

***

Jasmine Warga, «Minu süda ja teised mustad augud».
Jasmine Warga, «Minu süda ja teised mustad augud». Foto: Päikese Kirjastus

Jasmine Warga «Minu süda ja teised mustad augud»

Tõlkinud Evelin Schapel

Päikese Kirjastus

2016

Targal ja asjalikul, kuid tõrjutud Ayselil ning populaarsel spordipoisil Romanil pole esmapilgul midagi ühist. Tegelikult aga seob neid plaan elust lahkuda. Selleks vajavad nad kedagi, kes oleks küll toeks, kuid ei takistaks neid tegemast seda, mis noorte arvates vältimatu. Enesetapufoorumis tutvununa asuvad nad plaani pidama ja lahkumiseks ettevalmistusi tegema. End teineteisele avades hakkab aga tunneli tagumises otsas paistma imepisike lootuseleek. Kas siiski on olemas miski, mille nimel veel elada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles