VABAMUs toimub Valgevene toetuseks solidaarsusüritus «Hukatud luuletajate öö»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Meeleavaldus Vabaduse väljakul Valgevene demokraatia toetuseks.
Meeleavaldus Vabaduse väljakul Valgevene demokraatia toetuseks. Foto: Mihkel Maripuu

29.10.2020 kell 18.30 toimub VABAMU muuseumis solidaarsusüritus Valgevene rahvaga «Hukatud luuletajate öö», mälestamaks kommunistlike repressioonide ohvreid. Solidaarsusürituse raames toimub luuleõhtu, kus valgevene luuletajate teoseid esitavad nii kohalikud valgevenelased, kui ka eesti teatrite näitlejad.

Seoses Valgevenes toimuvate sündmustega otsustasid Eestimaa valgevenelased sel aastal liituda iga-aastaselt Valgevenes Kuropatõ metsas toimuva üritusega, kus mälestatakse kommunistlike repressioonide ohvreid. Solidaarsusürituse eesmärgiks on rääkida Valgevene repressioonide lugu, mälestada hukkunuid Valgevene kultuuri tegelasi ning tutvustada Valgevene vabaduse ja repressioonide teemalisi luuletusi. Luuletusi esitavad Eesti teatrinäitlejad: Tiina Tauraite, Külli Palmsaar, Kärt Tomingas ja Lydia Roos. 

Ainuüksi 29. – 30. oktoobri õhtul 1937. aastal lasti maha üle 100 Valgevene intelligentsi esindaja: vabad luuletajad, proosakirjanikud, kriitikud, ajakirjanikud. See on «Hukatud luuletajate öö» - öö Valgevene stalinistlike repressioonide ohvrite mälestuseks. Sel ööl peetakse Kurapatõs igal aastal kirjanduslugemisi. 

Kuropatõ on  üks kohutavaim kommunismi kuriteo toimepanemise koht Valgevenes, massimõrva hauakoht, kus lebab sadades massihaudades tuhandeid represseerituid. Valgevene võimud pole siiamaani massimõrvadega seonduvat infot avalikustanud. Tulemusena, ei ole kindlalt teada, kui palju massimõrva ohvreid on sinna maetud. Erinevatel hinnangutel lasti Kurapatõs maha 30 000 – 250 000 inimest.

«Tänased sündmused Valgevenes panevad paratamatult mõtlema, et oleme oma ajalugu unustanud ja ühiskond on jõudnud faasi, kus sarnaste kuritegude toimepanek on saanud võimalikuks. Kurapatõ ja Akrestina on ühe ahela lülid, ühe teekonna osad,» kirjutas 21.20.2020 Postimehes ilmunud arvamusloos «Akrestina-Kuropatõ: Mitte kunagi enam» Eestis elav valgevenelanna Yulia Rebase. 

Kell 18.30 algab luuleõhtu, mille lõpus süüdatakse VABAMU muuseumi hoovis küünlaid mälestamaks nii 1937. aasta kui ka 2020. aasta Valgevene repressioonide ohvreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles