Kakskeelne luulekogumik «Sinisild/Sinisilta» on maailma esimene Talsingis ilmuv teos

Copy
Jürgen Rooste.
Jürgen Rooste. Foto: Eero Vabamägi

Ilmunud on kakskeelne luulekogumik «Sinisild/Sinisilta» toob kokku eesti autorite Soome-teemalised luuletused nii eesti kui ka soome keeles. Kahe maa ühist kirjandusmaastikku rikastav «Sinisild/Sinisilta» on teadaolevalt maailma esimene Talsingis ilmuv teos.

Kogumikus on 22 tuntud eesti autori luuletused Soomega seotud kogemustest ja mälestustest. Soome-teema seob küll luuletusi punase niidiga üheks, aga alateemad varieeruvad kohati vägagi – leidub südamelähedasi lapsepõlveluuletusi, anekdootlikke naljapoeeme ja kõike sealt vahepealt. Eestikeelsed luuletused on tõlkinud soome keelde 7-liikmeline soomendamistiim.

Luulekogumik «Sinisild/Sinisilta» .
Luulekogumik «Sinisild/Sinisilta» . Foto: Raamat

«Sellest saab kindlasti üks kultuurilooline almanahh,» on öelnud teoseski esinev luuletaja Elo Viiding. Ühes luuletuses kirjeldab Elo oma esimest sõitu Soome: «kolm tundi üle lahe, mis muutus / kolmeks aastakümneks, kui olnuks me / haldjamuinasloos.»

Kogumiku järelsõna autor Jürgen Rooste on kirjutanud «Sinisild/Sinisilta» kohta järgmiselt: «Sinisild võib mõjuda luuleraamatuna. Aga see on ühtlasi gerilja-poliitika – välispoliitika ja kaitsetaktika põimunud vabade kunstnike, vabade indiviidide isiklike pilkude ja isikliku armastusega.»

Teose esmaesitlus on reedel, 13. novembril 2020 kell 16.30 Tartu Kirjanduse Majas (Vanemuise 19). Vestluses osalevad raamatu koostaja Reijo Roos, soomendaja ja tõlkejuht Hannu Oittinen ning autoritest Maimu Berg, Heidi Iivari, Mika Keränen ja Veronika Kivisilla. Esinejaid intervjueerib Anneli Saro. Esitlus on osa Prima Vista festivali programmist ning seda toetab Soome Instituut.

Luulekogumiku «Sinisild/Sinisilta» luuletajad on Kai Aareleid, Eda Ahi, Veiko Belials, Maimu Berg, Contra, Adam Cullen, Heidi Iivari, Mihkel Kaevats, Kädi Kallau, Kauksi Ülle, Jan Kaus, Mika Keränen, (:)kivisildnik, Veronika Kivisilla, Lydia Koidula, Asko Künnap, Eeva Park, Jürgen Rooste, Karl Martin Sinijärv, Triin Soomets, Triin Tasuja ja Elo Viiding.

Luulekogumiku koostaja Reijo Roos on poolsoomlasest noor luuletaja, kes elab ja õpib Tallinnas. Raamatu algne idee sündis tal gümnaasiumi kohustusliku uurimistöö pärast ning edasi arenes see välja kakskeelseks Soome-teemaliseks luuleantoloogiaks.

Teose toimetas Mari-Liis Roos, kirjastas ja kujundas IlmaPress. Luuletusi soomendasid Merja Aho, Raija Hämäläinen, Anna Kyrö, Hanna Pippuri, Hannu Oittinen, Juhani Salokannel ja Annamari Typpö. Väljaandmist toetasid Eesti Kultuurkapital ja Taiteen Edistämiskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles