Konverents «Seks ja linn. Vaateid Eduard Vilde loomingule» toimub veebi vahendusel

Copy
Pildil Livia Viitolile monograafia "Eduard Vilde".
Pildil Livia Viitolile monograafia "Eduard Vilde". Foto: Arvet Mägi

11. novembril algusega kell 13.00 toimub otseülekandena Vilde muuseumist konverents «Seks ja linn. Vaateid Eduard Vilde loomingule». Konverentsi avamisel kuulutatakse välja lühijuttude konkursi «Vilde jalutuskäik» võitja. Žüriisse kuulusid kirjanikud Andrus Kivirähk, Veronika Kivisilla, Indrek Mesikepp ja Tallinna Kirjanduskeskuse esindajad.

Eduard Vilde on esimene eesti professionaalne kirjanik ja eesti moodsa proosa ning näitekirjanduse alusepanija. Vilde loominguga tulid eesti kirjandusse uued, vabameelsed ja teravalt sotsiaalsed teemad, mis tõid fookusesse ühiskondliku ebavõrdsuse, töölis- ja naisküsimuse, linnastumisega seotud moraaliprobleemid jm. Kuidas mõjub Vilde looming tänase pilguga üle lugedes? Milliseid ühendusi annab see meie tänasesse päeva? Kas Vilde võib osutuda ka XXI sajandi kirjanikuks?

«Vilde käsitleb oma aja kohta julgelt erootilisi teemasid ja naise kehaga seonduvat,» sõnas Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino. «Kutsusime ettekandjaid üles mõtiskleme Eduard Vilde 155. sünniaastapäevale pühendatud konverentsil Vilde loomingu nende aspektide üle, mis kõnetavad ka tänapäeval. Meie üha enam raha- ja kehakeskses ning moraalsetes dilemmades vaevlevas ühiskonnas.»

Ettekannetega esinevad Hegely Klaus ja Elle-Mari Talivee, Anneli Kõvamees, Mark Gortfelder, Toomas Haug,  Annika Aus ja Maarja Vaino.

Otseülekande linki jagatakse enne toimumist Tallinna Kirjanduskeskuse kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Orienteeruv ajakava:

13.00 Tervitussõnad ja Vilde jutukonkursi võitja väljakuulutamine

13.10 Maarja Vaino «Liha»

13.40 Hegely Klaus ja Elle-Mari Talivee ««Raudsed käed» – kas (nais)töölisromaan või tööliskirjandus?»

14.10 Anneli Kõvamees «Mäeküla piimamees kui miraaž»

14.40 Mark Gortfelder «Ilmalik vaimulikku maailmavaadet asendamas»

15.10 Annika Aus «Vilde naturalism: seks ja linn romaanis «Lunastus»»

15.40 Toomas Haug «Eduard Vilde ja New York»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles