KATKEND «Arvuti vastas küsimusele, mida ei olnud isegi küsitud»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Lõuna-Korea professionaalne Go-mängija Lee Sedol mängib Google'i tehisintelligentsi programmi AlphaGo vastu.
Lõuna-Korea professionaalne Go-mängija Lee Sedol mängib Google'i tehisintelligentsi programmi AlphaGo vastu. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Kirjastuselt Postimees on ilmunud põnev uus raamat sarjast «Postimehe raamat»: James Lovelocki «Novatseen. Saabuv üliintellekti ajastu», mille kaasautor on Bryan Appleyard. Loe raamatust katkendit!

Viimast 300 aastat nimetatakse kokkuvõtvalt antropotseeniks, mil inimtegevusest on saanud Maad kõigiti muutev jõud. Ent nüüd on elu maailmakuulsa teadlase James Lovelocki sõnul pööranud ette uue lehekülje: alanud on novatseen. Autor on juba varem püstitanud nn Gaia hüpoteesi: elu ja Maa on vastastiktoimes tervik ning planeeti võib vaadelda üheainsa organismina. Uuel ajastul aga sünnib tehisintellektist tehislik eluvorm – küborgid. Mis neile korda läheb? Mis saab nende arengu käigus inimkonnast ja emakesest Maast? James Lovelocki väitel ei ole olukord inimkonna jaoks siiski lootusetu. Pigem tekib inimeste ja masinate liit, sest nad mõlemad on vajalikud Gaia, elava planeedi Maa alalhoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles