Selgusid Betti Alveri kirjandusauhinna nominendid

Copy
Betti Alver
Betti Alver Foto: Kaljo Raud

Betti Alveri kirjandusauhind põhineb Betti Alveri testamendis avaldatud soovil, mille kohaselt auhinnatakse hingedepäevast hingedepäevani aasta jooksul ilmunud tähelepanuväärseima eestikeelse ilukirjandusliku esikteose autorit. Käesoleval aastal antakse preemia välja 25. korda.

Žüriisse kuulusid tänavu Pille-Riin Larm, Vahur Afanasjev, Indrek Mesikepp, Veronika Kivisilla ja Øyvind Rangøy, hindamisel oli 67 teost.

Žürii valis debütantide seast seitse nominenti:

Mullune laureaat Øyvind Rangøy võtab debüüdiaasta kokku: «Ilmus ootuspäraselt palju harrastusluulet, nende seas ka õnnestunud katseid looduselamusi ja hingevärinaid sõnastada. Paraku jäi kogude tase sageli ebaühtlaseks ja keel vaeseks. Proosas andis tooni omaelulisus, oli ladusaid ajaviiteromaane, mis selgelt üldisest massist ei eristunud; leidus ka huvatavaid ajaloolisi jutustusi, mille põhiväärtus on pigem kodulooline. Samuti köitis tähelepanu paar värske ja vaimuka huumoriga teost, mille vahvus aga vajus kahjuks liigsesse vahtu.

Nominentide puhul said määravaks värskus, omanäolisus, keeleline kindlus ning rikkus: luules julge, isikupärane hääl, samuti ka proosas, kus lisaks otsisime lugu, mis kannaks ja ületaks tavalisi argielulisi ümberjutustusi».

Kirjandusauhinda annab välja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond Eesti Kultuurkapitali toel. Auhinnasumma on 2000 eurot ja sellega kaasneb vastav tunnistus. Laureaat kuulutatakse välja Betti Alveri sünniaastapäeval, 23. novembril Tartu Kirjanduse Majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles