Ilmunud on Eesti karate isa, taiji-meistri ja kunstniku elulooraamat «Rein Siim. Kulg»

Copy
Karatelaagris lustimas 1972. a suvel. Kimonos Etker Jõeleht, ujumispükstes Rein Siim.
Karatelaagris lustimas 1972. a suvel. Kimonos Etker Jõeleht, ujumispükstes Rein Siim. Foto: Erakogu

Eesti karate 50. aastapäeva puhul esitletakse Eesti karate isa, taiji-meistri ja kunstniku elulooraamatut «Rein Siim. Kulg». Raamat tutvustab laiale avalikkusele Rein Siimu (1938-2015), kes kuulub väe ja karisma poolest samasse ritta meie «rahvuslike aarete» Gunnar Aarma, Heino Tiigi ja Vigala Sassiga.

Esitlusel, 27. novembril kell 17.00 Solarise Apollo raamatukaupluses, toimub vestlusring Rein Siimu fenomenist ja tema põnevast eluteest. Vestlevad raamatu autor Marion Pajumets ja raamatu väljaandja, taiji-õpetaja Leino Laurmäe. Kui kõik läheb plaanikohaselt, osaleb vestlusringis ka kunstnik Urmas Pedanik ja karate-pioneer Heikki Vallaste. Vestlust juhib ajakirjanik Jaanus Hämarsoo.

Marion Pajumets, «Rein Siim. Kulg».
Marion Pajumets, «Rein Siim. Kulg». Foto: Raamat

Rein Siim oli nähtus omaette, sest ta võttis korduvalt ette ja tegi ära pea võimatu. Koos paari kaaslasega rajas ta raudse eesriide taga, ilma sensei ja korralike õppematerjalideta Eesti karate-koolkonna. 1970ndatel ja 80ndatel aastatel jooksid müstika- ja vaimsusenäljas nõukogude noored «tühja käega» võitlemise kunstile lausa tormi.

Samal ajal tõusis Rein Siim oma ekspressiivsete maastikumaalidega Eesti NSV maalikunsti tippu. Ta oli õppinud küll hoopis arhitektiks, kuid tahtejõud ning karatega teravdatud fokusseerimisoskus kompenseerisid maalialase hariduse puudumise.

Oma edu ja kuulsuse tipul, sügaval stagnaajal, emigreerusid Rein ja tema kunstnikust abikaasa Ludmilla Siim läände. Muidugi mõista tekkis Eesti NSV kultuuriringkondades seepeale hulgaliselt uusi linnalegende Siimudest. Järgnevatel aastakümnetel tõusis Rein Siim Soome ja hiljem ka taasiseseisvunud Eesti olulisimaks taiji-meistriks.

Kuid ehk oli Eesti lähiajaloo ühe suurima väeõpetaja ja teadmamehe põhisaavutuseks ikkagi ta pikk elu – ennustati ju haige südamega poisile kiiret lahkumist. Võib öelda, et just tõsine südamehaigus suunas Rein Siimu juba teismeeas väeotsingutele ning kannustas teda elama mõttega, et pole päevagi raisata.

Rein Siim juba taasiseseisvunud Eestis taiji'd õpetamas.
Rein Siim juba taasiseseisvunud Eestis taiji'd õpetamas. Foto: Harri Rospu/ Maret Mursa Tormise erakogu

Elulooraamat toetub mälestustele kümnetelt Rein Siimu kaasteeliselt, kellest mitmed, teiste seas Karin Siim-Juse, Ludmilla Siim-Kaasinen, Jaak Kangilaski, Andres Tolts, Urmas Pedanik, Lembit Kolk, Heikki Vallaste ja Maret Mursa kuuluvad Eesti kultuurilukku. Rein Siimu läbi erinevate riigikordade viivat teed illustreerib üle saja haruldase foto ja dokumendi ning ta olulisemate maalide värvilised reproduktsioonid.

Raamatu autor, Marion Pajumets, on sotsioloog, kes tunneb end kodus avatud intervjuude ja muu kvalitatiivse materjali kogumisel ja sellest põhilise väljanoppimisel. Ta oli ka Rein Siimu taiji-õpilane.

Katkend Rein Siimu elulooraamatust from Hooandja Ee on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles