Ahjusoe raamat «Alender» on suurelt elatud elu suur testament

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Urmas Alender
Urmas Alender Foto: Postimees

Täna ilmub Urmas Alenderi raamat «Alender». Monumentaalne teos toob 536-leheküljelise kunstiteosena lugejani Eesti rokk-muusika varalahkunud suurkuju elu ja loomingu unikaalsed materjalid. Raamat keskendub kronoloogiana Urmas Alenderi kogu loomeajale aastatel 1968-1994 ehk viieteistkümnendast eluaastast kuni lahkumiseni neljakümneselt.

«Alender».
«Alender». Foto: Kirjastus Pilgrim

Raamatu «Alender» koostajaks on laulja tütar Yoko Alender, kes kinnitab, et raamatu autoriks võib eksimata pidada hoopiski staari ennast. «Urmas Alender (UA, nagu ta ise sageli kirjutades ennast tituleeris) arhiveeris pidevalt enda loomingut, koostas laulude ja luuletuste kogumikke, loetelusid jms. Arhiivi põhjal on UA loomingut avaldatud ja avaldatakse edasi ka pärast tema surma. Võib eksimata öelda, et ka selle raamatu autor on UA ise,» ütleb Yoko ja lisab, et on tänulik, et isa nii pedantselt hoolitses selle eest, et ta läbi loomingu ja arhiivi elaks edasi meie kõigi jaoks.

Unikaalseid ja muusikaajalooliselt väga erilisi materjale sisaldavas raamatus «Alender» on ligi viiskümmend meenutust kaasaegsetelt ja hilisematelt tema loomingu austajatelt, rohkesti seni ilmumata fotomaterjali arhiividest ja erakogudest, UA laulutekste, luuletusi, joonistusi, isiklike kalendermärkmike väljavõtteid ja ammendav UA laulude, luuletuste ja ilmunud loomingu loetelu.

Avatud uste formaadis raamatuesitlus, kus tänatakse raamatu valmimisele kaasa aidanud inimesi, toimub kolmapäeval, 2. detsembril kell 16 Tallinnas Eesti Noorsooteatris, kus samal ajal Nukuteatrimuuseumis avatakse ka Urmas Alenderi näitlejateele pühendatud näitus.

Yoko Alender, raamatu koostaja.
Yoko Alender, raamatu koostaja. Foto: Erakogu

«Urmas Alenderi hääle kõla tunneme ilmeksimatult. Ent kuidas on tegelikult tema loominguga ehk sellega, mis ta läbi ja lõhki oli – elas, et anda? UA kirjutas 504 luuletust ja 303 laulu. Seda alates 15. eluaastast, vahel mitu tükki päevas, sest tal oli kiire. Eluaastaid sai lõpuks 40, täpselt nagu tema eeskujul John Lennonil. UA loominguks on enam kui laulud ja luuletused: on ka ansamblite lugu, kohati tunnitäpsusega ülestähendatud Ruja story 1971-88, algusest lõpuni; fotoalbumid ja isiklikud kalendermärkmikud; luuletused kaustades koondatud temaatiliste kavade kaupa, juures omakäelised illustratsioonid; ühelt Eestimaa suvila pööningult ilmuvad välja UA diapositiivid, jällegi – pedantselt sorteeritud, kuupäevade ja asjaosaliste nimedega arhiveeritud. Kõik on ette valmistatud selleks, et see raamat saaks sündida. Mina olen neid asju ju näinud ammu, olen nendega koos kasvanud. Ometi tekkis alles siis, kui sain isast vanemaks, see vajalik distants, mis lasi mul näha tervikut – UA elu kui loomingut. Siin ei ole mingit tagantjärele tarkust ja suurustavat analüüsi, vaid üks intensiivne elu – elu kui looming. Sõna saab Urmas Alender,» kirjeldab Yoko Alender raamatu saamise lugu.

Raamat «Alender».
Raamat «Alender». Foto: Erakogu

Neeme Raud aitas raamatu jaoks koguda sõprade, kaasaegsete ja austajate meenutusi. Neeme tõdeb, et raamatu valmimise protsessis ilmutus ka tema jaoks Urmas Alenderi olemus. «Urmas Alender oli Eesti esimene ja eredaima leegiga põlenud rockstaar. Absoluutne tipp, sügavad pettumused, mida aitasid leevendada vaiksed rõõmud, ja südantlõhestav traagika. Tema elus ei olnud peaaegu miski kunagi pooltoonides. Ta oli äge mees. Oli sageli elupõletaja, kelle välise värvikuse taga valutas samas haavatud hing. Ta oli nii supermän kui traagiline kangelane, kes sündis valesse aega. Teame peast paljusid ta laule, teame fakte ta elust, aga kas ka teda ennast kogu välise butafooria taga? Urmas Alender palub võimalust oma lugu lõpuks ise täielikult ära rääkida. Brutaalses aususes on lugeja ees ta päevaraamatud, kus iga elatud päev kellaajalise täpsusega kirjas. Kõik ta laulutekstid ja luuletused. Ning ta elutöö: ansambli Ruja päevik – legendiks saanud grupi esimesest päevast kuni tuhmi lõppvaatuseni Pamiiri eelmäestikus veoauto kastil. Lisaks kümned ja kümned seni koduarhiivides olnud fotod, mida keegi peale lähedaste ei ole seni näinud. «Alender» on suurelt elatud elu suur testament. Oma mastaapsuses väärikas monument Eesti rockstaarile number 1.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles