6 soovitust, kuidas olla parem juht 

Copy
Mats Soomre
Mats Soomre Foto: Rauno Liivand

KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja, juhtimis- ning meeskonnatöö treener Mats Soomre on viinud läbi kaugelt üle tuhande meeskonnatööteemalise koolituse. Soomre toob raamatust «Belbini teejuht» välja kuus soovitust, kuidas olla parem juht.

1. Toetuge oma tugevatele külgedele

Vaid vähesed edukad juhid on täiesti puudusteta, kuid edu võib saavutada ka oma tugevate külgede rõhutamisega. Teiste hea juhtimise eelduseks on see, et tuleb õppida iseennast efektiivselt juhtima. 

2. Ärge ajage segi äri juhtimist inimeste juhtimisega

Mõned andekad ärijuhid on erakordselt kehvad inimeste juhtijad. Samas võivad mõned suurepärased inimeste juhid teada väga vähe juhtimisprotsessidest. Edu ühes vallas varjab sageli nõrkusi teises. Kui olete ühes tugev, veenduge, et teil on hea liitlane teises vallas. Mitte alati ei too edu enesetäiendamise raskele teele asumine. Palju usaldusväärsem võimalus on valida otsetee ja leida inimesed, kellel on teil vajaka jäävad omadused ning nendega koos töötada.

3. Hea strateegia on olulisem operatiivsest efektiivsusest

Parem on teha õigeid asju ebaefektiivselt kui valesid asju hästi. Keerulised operatsioonid toimivad efektiivselt üksnes siis, kui on piisavalt aega mõtlemiseks. Nii et enne tegutsema asumist peaks mõtlema.

4. Parem valida töötajaid selleks aega võttes kui neid hiljem lahti lasta või viltu läinud valikuga leppida

Vaid harva on hoolikas personalivalik aja raiskamine. Kiired, kümne minuti jooksul langetatud otsused võivad tuua kaasa aastate pikkuse kahetsemise.

5. Ärge sekkuge liialt

Juhtimine on delegeerimine. Andke töö ja vastutus selle eest kellelegi teisele. Sekkumine ja mikrojuhtimine võib vähendada uute vastutuste võtmise indu.

6. Tehke oma valitud juhtimisstiil teatavaks

Kui olete oma tugevused ja nõrkused paika pannud, andke meeskonnale teada, milline on teie panus ja mida ootate teistelt. Tõeline juhtimisvõime proov on see, kas isik suudab juhtida sama hästi nii ühes olukorras või tööstusharus kui ka teises. Ainus viis seda teada saada on vahetada kohta. Mõned tuntud juhid ongi just seda teinud: nad on edukad sellepärast, et on omandanud juhtimise üldreeglid. Kui juhid võtavad karjääri ohjad enda kätte, on nad õppimise protsessis ja saavad omandatut teistega jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles