Ilmusid kaks värsket Tove Janssoni uustrükki

Copy
Tove Jansson.
Tove Jansson. Foto: Dan Hansson/Scanpix

Kirjastus Hea Lugu on 2019. ja 2020. aastal välja andnud mitu Tove Janssoni teost uues kuues. Väärt raamatud said nüüd lisa, ilmunud on ka «Aus pettur» ja «Reis kerge pagasiga».

Peale illustreeritud Muumi-lugude on värske kuue saanud Janssoni «Suveraamat», «Puhas mäng» ja «Kujuri tütar». Nüüd on müügile jõudnud veel kaks väga head raamatut.

Tove Jansson, «Reis kerge pagasiga».
Tove Jansson, «Reis kerge pagasiga». Foto: Raamat

«Reis kerge pagasiga» on kimbuke jutustusi inimestest reisil või muidu uude keskkonda ja uutesse oludesse sattunutest. Autor suhtub neisse muumimammaliku soojuse ja mõistmisega. Kogu hingeline pagas, mis tegelastel kaasas, muutub uues ümbruses kasutuskõlbmatuks. Seatud silmitsi tavatu ja harjumatuga, ilmnevad neis hoopis uued jooned.

Tove Jansson jutustab lihtsalt ja muhedalt, suure sügava tõsiduse ja ühtlasi peenetundelise, kuid väga tajutava huumoriga. Tema jutustustest saab väike varandus iga lugeja pagasis.

«Ausas petturis» on rannaküla lumesaju tõttu juba mitu kuud muust maailmast ära lõigatud. Katri elab askeetlikku elu koos noorema venna ja hunditaolise koeraga, kes liigub varjuna läbi küla. Anna on lasteraamatuid illustreerides teeninud terve varanduse, kuid nüüdseks oma kuulsatest lillelistest küülikutest tüdinud. Ühel hetkel ilmub tema majja Katri, kes teab täpselt, mida tahab. Vähehaaval langeb Anna ja kogu tema majapidamine Katri mõju ja võimu alla.

Kahe naise elud põimuvad loo käigus duelliks aususe ja elamiseks vajalike valede üle. Kes tegelikult petab ja keda petetakse? Tove Janssoni sugestiivne romaan on täis teravaid tähelepanekuid valede kohta, millesse me end mässime, tulemaks toime selle pika talvega, millesarnaseks elu võib muutuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles