Juhtimisekspert annab nõu: kuidas jääda keerulises olukorras keskendunuks?

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusvaheliselt tunnustatud USA juhtimisekspert John C. Maxwell annab oma raamatus «Kuidas edukad inimesed mõtlevad» viis soovitust, kuidas keerulises olukorras keskendunuks jääda.

1. Eemaldage tähelepanu häirivad faktorid

Praeguse aja kultuurilises keskkonnas pole Maxwelli sõnul lihtne tähelepanu segajatest vabaneda, kuid see on erakordselt tähtis. Kuidas seda teha? «Kõigepealt tuleb oma prioriteetide järgimisel säilitada distsipliin. Ärge tehke kõigepealt lihtsaid asju või raskeid asju või kiireloomulisi asju. Tehke esimesena olulisi asju, tegevusi, mis toovad teile enim kasu,» selgitab Maxwell, et nii hoiate asjaolud, mis tähelepanu kõrvale juhivad, minimaalsetena.

Teiseks eraldage end kõigest häirivast. «Olen avastanud, et vajan segamatuks mõtlemiseks kindlat hulka aega. Suudan end vajadusel teha kättesaamatuks ja irduda oma mõtlemispaika nii, et saan töötada katkestusteta. Kolme ettevõtte asutajana olen siiski alati teadlik pingest, mida ühelt poolt tekitab vajadus olla juhina kättesaadav ja teisalt isiklik vajadus mõtlemiseks kõigest eemalduda,» räägib ta oma kogemusest. «Pinge maandamiseks on parim mõista mõlema tegevuse väärtust. Aeglaselt läbi rahvahulga jalutamine võimaldab mul luua sideme inimestega ja mõista nende vajadusi. Inimestest eraldumine võimaldab mul mõelda sellest, kuidas lisada nendele vajadustele väärtust.»

Maxwell soovitab väärtustada mõlemat olekut ja neile tähelepanu suunata. Kui olete loomu poolest endassetõmbunud, veetke kindlasti rohkem aega inimeste seas. Kui olete pidevalt liikvel ning leiate harva aega mõtlemiseks, eemalduge regulaarselt inimestest, et saaksite vallandada suunatud mõtlemise potentsiaali. Ja kus te ka ei viibiks, olge seal kohal!

2. Võtke aega suunatud mõtlemise jaoks

Kui teil on olemas paik, kus mõelda, vajate ka aega, et mõelda. Meie kiire elutempoga ühiskonna tõttu kipuvad inimesed korraga mitut ülesannet täitma. Alati pole see kõige parem viis,» tõdeb Maxwell. Pidevalt ühel tegevuselt teisele ümber lülitudes võite kaotada kuni 40 protsenti tõhususest. Uurijad teavad, et kui püüate samaaegselt mitu asja ära teha, saate rohkem tehtud siis, kui keskendute korraga ühele tegevusele, mitte ei hüppa pidevalt ühelt ülesandelt teisele.

«Aastaid tagasi adusin, et minu jaoks on parim aeg mõtlemiseks hommik. Võimalusel varun mõtlemiseks ja kirjutamiseks hommikuse aja. Üks viis suunatud mõtlemiseks aega leida on järgida reeglit, mida rakendab üks firma. Ärge lubage endal e-kirju vaadata enne kella kümmet. Selle asemel suunake energia kõige tähtsamalt toimingule. Pange kasutud ja aega raiskavad asjad ootele, luues endale sedasi aja mõtlemiseks,» soovitab ta.

3. Hoidke keskendumisobjektid silme ees

Transtsendentaalse mõtlemise suurkuju, Ralph Waldo Emerson uskus: «Keskendumine on salajane jõud poliitikas, sõjas, kaubanduses – lühidalt kõigis inimtegevuse juhtimise sfäärides.» Maxwell ütleb, et töötab selle nimel, et hoida olulistele asjadele keskenduda aitavaid keskendumisobjekte silme ees. «Ühe moodusena palun oma assistendil Linda Eggersil neid mulle pidevalt mainida, esitada nende kohta küsimusi, anda mulle nendele teemadele viitavat informatsiooni,» räägib ta. «Ühtlasi hoian ka laual toimikut või paberilehte teemadega, et need mul iga päev tööd tehes silme ees oleksid. See strateegia on aidanud mul kolmkümmend aastat ideid stimuleerida ja täpsustada. Kui te pole seda kunagi teinud, soovitan proovida.»

4. Seadke eesmärke

Maxwell rõhutab, et eesmärgid on olulised. Mõistus keeldub ilma selgete sihtideta keskendumast. Kuid eesmärkide otstarve pole mitte lõpliku sihi tuvastamine, vaid tähelepanu koondamine ja suuna andmine. Eesmärkidele mõeldes soovitab ta pöörata tähelepanu sellele, et need oleksid:

  • piisavalt selged, et neid fookuses hoida
  • piisavalt lähedal, et olla saavutatavad:
  • piisavalt kasulikud, et need muusaksid elusid.

Need juhtnöörid hoiavad teid liikvel. Ja pange oma eesmärgid kindlasti kirja! «Võin teile peaaegu kindlalt lubada, et kui need pole üles kirjutatud, pole need piisavalt selged,» ütleb ta ja et teha kindlaks, et need on tõepoolest selged, võtke kuulda David Belasco nõu: «Kui te ei suuda oma ideed minu nimekaardi tagaküljele kirja panna, siis pole teie idee selge.»

Isegi kui vaatate aastate pärast antud hetkele tagasi ja mõtlete, et teie eesmärgid olid väikesed, on nad siiski oma otstarvet teeninud – need on andnud teile suuna.

5. Esitage oma arengu kohta küsimusi

Selleks, et teha kindlaks, kas te ka tegelikult edasi arenete, soovitab Maxwell end aeg-ajalt põhjalikult vaadelda. See on parim mõõtmisvahend mõistmaks, kas kasutate suunatud mõtlemist maksimaalselt. Küsige endalt: «Kas ma näen, et minu suunatud mõtlemise investeeringud toovad tulu? Kas mu tegevus viib mind eesmärkidele lähemale? Kas olen teel suunda, mis aitab mul täita oma kohustusi, säilitada prioriteete ja realiseerida oma unistust?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles