«Suure Gatsby» autoriõigused aegusid, rahvas tahab teosest Muppeti versiooni

Copy
«Muppet Show» tegelased Konn Kermit ja Miss Piggy.
«Muppet Show» tegelased Konn Kermit ja Miss Piggy. Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

1. jaanuaril läksid avalikku kasutusse mitmed maailmakuulsad teosed, mille autoriõigused on aegunud. Peale F. Scott Fitzgeraldi «Suure Gatsby» on vabalt kasutamiseks ka Virginia Woolfi «Proua Dalloway», Ernest Hemingway jutukogu «Meie ajal» ning suur hulk teisi kirjandusteoseid.

Duke’i Ülikooli autoriõiguste uurimiskeskuse juhataja Jennifer Jenkinsi selgitusel tähendab teoste avalikuks kasutamiseks kuulutamine, et nende autoriõigused on aegunud. Seega võib igaüks neid töid kasutada, taaskasutada ja nende põhjal uusi töid luua ilma selle eest tasu maksmata, edastab NPR.

Iga aasta alguses aegub teatud hulk kirjandusteoste, muusika ja filmide autoriõiguseid. Varasemalt aegusid Ameerika Ühendriikides autoriõigused 75 aastaga, kuid 1998. aastal seadust muudeti ja nüüd kehtivad 1923. kuni 1977. aasta vahemikus loodus teose autoriõigused 95 aastat. Tänavu läksid avalikuks kasutamiseks paljud tuntud filmid, täit nimekirja neist näeb Duke’i Ülikooli lehel.

F. Scott Fitzgeraldi «Suure Gatsby» vabaks laskmine ärgitas sotsiaalmeedias palju tähelepanu ja andis rohkelt ainet ideedeks, mis kujul võiks seda teost uuesti esitada. Eriti suurt poolehoidu on leidnud BBC kunagise kogupere nukuseriaali «Muppet Show» versioon Fitzgeraldi suurteosest. Samas leidub ka neid, kes ei pea sellist ekraniseeringut ei kenaks ega loogiliseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles