Friedrich Puksoo auhinna pälvis ülevaatlik kataloog Madalmaade kuulsaimast trükikojast

Copy
Madalmaade trükkal Christophe Plantin.
Madalmaade trükkal Christophe Plantin. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

22. jaanuaril kuulutati välja tänavune Friedrich Puksoo auhind, mille vääriliseks hindas komisjon Ülle Mölderi, Janika Pälli ja Kaspar Kolki koostatud ning Lilian Mengeli kujundatud kataloogi «Töö ja püsivusega. 500 aastat Madalmaade kuulsaima trükkali Christophe Plantini sünnist». Kataloogiga koos valmis ka samanimeline veebinäitus.

Komisjoni liikmed Piret Lotman, Malle Ermel ja Aira Võsa kinnitasid võidutööd kommenteerides, et tegemist on väga detailselt ja põhjalikult koostatud kultuurilooliselt olulise ülevaatega. «Leidsime ühiselt, et see kataloog, mille koostamine on nõudnud väga spetsiifilisi teadmisi klassikalisest filoloogiast ja varauusaegsest kirjakultuurist, on igati Puksoo auhinda väärt,» ütles komisjoni esimees Piret Lotman.

Võidutöö tutvustab Antwerpenis 1555. aastal loodud trükikoda, mis kuulus Christophe Plantinile. Nii hakati seal trükitud väljaandeid nimetama plantiinideks. Kolme sajandi jooksul andis Plantini kirjastus välja eelkõige religioosset ja humanistlikku kirjandust, aga ka antiikautorite teoseid. Auhinna pälvinud kataloog tutvustab ja kirjeldab äärmise põhjalikkusega trükikoja väljaandeid, mille originaaleksemplarid on olemas ka Tartu Ülikooli raamatukogus.

Plantini trükikoja teoseid saab aprillis näha ülikooli raamatukogus avataval näitusel, mis põhineb auhinna pälvinud kataloogil. 

Lisaks tunnustas komisjon Kaarina Reinu 2019.-2020. aastatel avaldatud artikleid, mille aluseks on ladinakeelsed tekstid varauusaegsetest arusaamadest meditsiinist, looma- ja taimeriigist. Tegemist on seni Eestis veel üsna vähe uuritud valdkonnaga. Samuti tõstis komisjon esile Tartu Ülikooli magistrandi Larissa Leimingeri loodud saksakeelse avastusliku andmebaasi «Õpetatud Eesti Seltsi kogud» (Sammlungen der Gelehrten Estnischen Gesellschaft), mis ühendab Morgensterni õpetlasideaale ja tänapäeva tehnoloogiat.

Puksoo auhinna pälvinud töö on kõigile kättesaadav repositooriumis Dpace, veebinäitust saab vaadata siit.

Tartu Ülikooli raamatukogu kauaaegse direktori, maineka raamatuteadlase Friedrich Puksoo (1890–1969, TÜR direktor 1919–1944) auhind asutati 1990. aastal. Fr. Puksoo auhinda antakse välja üle aasta. Sellega tunnustavad Eesti raamatukoguhoidjate ühing ning Tartu Ülikooli raamatukogu parima raamatuloo, raamatukogunduse või bibliograafia-alase töö autorit(-eid).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles