BUDDHA AJU ⟩ Kas ihkamine viib alati kannatuseni?

Copy
Foto: Shutterstock

Million Mindseti kirjastatud uues raamatus «Buddha aju» selgitatakse, kuidas uusimaid neuroteaduse avastusi ja mitme tuhande aasta vanuseid vaimseid praktikaid kombineerides enda aju samm-sammult ümber seadistada nii, et luua oma ellu rohkem õnne, armastust ja tarkust. Loeraamatust katkendit.

«Buddha aju».
«Buddha aju». Foto: Raamat

Kavatsused ja kannatused

Mõnikord öeldakse, et ihkamine viib kannatuseni, aga kas see on alati nii? Ihkamise mõiste on suur ja lai ning selle hulka kuuluvad soovid, kavatsused, lootused ja himud. See, kas ihkamine viib kannatuseni, sõltub kahest asjast: kas asjaga on seotud himu – tunne, et vajad hädasti midagi? Ja mis on sinu ihkamise objekt? Esimesest punktist rääkides tuleb tõdeda, et ihkamine ei ole otseselt kõigi kannatuste juur; süüdi on hoopis himu. Soovida ja kavatsusi luua võib ka ilma tulemust himustamata; näiteks võid otsustada külmikust mune võtta, ilma et mune süüa himustaksid – ega ärritu sealjuures, kui ühtki muna juhtumisi alles pole.

Mis puudutab teist tegurit, siis on kavatsused kui kahe teraga mõõk, mis võib ühtlasi nii haiget teha kui ka aidata. Näiteks kolm meelemürki – ahnus, põlgus ja rumalus – on teatud mõttes kavatsused: püüelda mõnude poole ja neist kramplikult kinni hoida, vastu seista valule ja kõigele ebameeldivale ning vältida või moonutada asju, mille kohta sa pigem tõtt teada ei taha.

Kahjulikud kavatsused esinevad igal ajutasandil, alates hüpotalamusest vallanduvast vihast ja hirmust ning lõpetades keerukate kättemaksuplaanidega, mis on välja töötatud prefrontaalses ajukoores. Kuid sama kehtib ka kasulike kalduvuste kohta, mille hulka kuuluvad näiteks lahkus, heasoovlikkus ja sisekaemus: nad liiguvad lainetena närviteljel üles ja alla, alates heade eesmärkide pihta suunatud ajutüve energiast kuni prefrontaalsesse ajukoorde kanduvate abstraktsete ideedeni välja. Mida rohkem ja mida sügavamale aju eri tasanditesse sa positiivseid kalduvusi põimid, seda rohkem tõrjud kolm meelemürki tagaplaanile. Tähtis on häid kavatsusi edendada närvitelje kõigil tasanditel – ning juurutada endas jõudu need kavatsused ka täide viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles