Näitleja Sarah Paulson soovitab 4 raamatut, mis on ka eesti keeles kättesaadavad

Copy
Sarah Paulson.
Sarah Paulson. Foto: Eduardo Munoz / Reuters/Scanpix

Näitlejanna Sarah Paulson on tuntud kõhedust tekitavate rollide poolest eri tipptasemel õudusfilmides. Meie õnneks on temagi suur raamatusõber, kes oma lugemissoovitusi lahkelt fännidega jagab.

Aktiivselt LGBT+ kogukonna õiguste eest võitlev Sarah Paulson on agar sotsiaalmeedia kasutaja. Aastate jooksul on ta muuhulgas jaganud ka üksjagu lugemissoovitusi. Siin on neli Paulsoni soovitatud raamatut, mis on ka eesti keeles ilmunud. Raamatuid ühendab tuntav mäng lugeja tunnetega.

Hanya Yanagihara, «Inimesed puude võras».
Hanya Yanagihara, «Inimesed puude võras». Foto: Raamat

Rahutuks tegev ja kaasahaarav «Inimesed puude võras» on traagiline nägemus sellest, mis võib juhtuda kultuuride kokkupõrkel. Loo aluseks on tõesti aset leidnud sündmused viroloog Daniel Carleton Gajduseki elust. Noor arst Norton Perina sõidab kaugele Mikroneesia saarele kadunud suguharu otsima. Ta ei leia mitte ainult suguharu, vaid ka sellest eraldunud kummalise ja väga pikaealise hõimu. Perina oletuste järgi peitub saladus haruldase kilpkonna liha söömises. Oletused osutuvad tõeks ning Perina teenib oma tööga ära ülemaailmse tuntuse ja Nobeli preemia. Kuid edul on ka süngem pool ja üsna varsti ilmneb, et kättevõidetu eest tuleb maksta hirmsat hinda. Hawaii päritolu Hanya Yanagihara on üks Ameerika märkimisväärsemaid noori kirjanikke, kelle on nii kriitikud kui ka lugejad hästi vastu võtnud.

20. sajandi saksa keeleruumi vaieldamatult suurima poeedi (1875-1926) lüürilised, teravapilgulised ja sügavamõttelised novellid ning visandid armastusest pärinevad tema noorpõlvest ning Venemaa ja Itaalia reiside ajast.

Loomingu Raamatukogus ilmunud kogumikus on muu hulgas «Õmblejanna» (1894) ja «Lohetapja» (1901).

1934. aasta palavaimal suvepäeval näeb 13-aastane Briony pealt, kuidas tema vanem õde Cecilia võtab oma lapsepõlvesõbra Robbie silme all riidest lahti ja sukeldub purskkaevu. Sama päeva lõpuks on nende kolme elu jäädavalt muutunud. Robbie ja Cecilia on ületanud piiri ja neist saavad noorema tüdruku kujutlusvõime ohvrid. Briony paneb toime kuriteo, mille andeksandmist ta kogu oma ülejäänud elu otsib.

Lisa Genova, «Siiski veel Alice».
Lisa Genova, «Siiski veel Alice». Foto: Raamat

«Lepitus» kandideeris 2001. aastal Bookeri auhinnale ning pälvis 2003. aastal USA mainekaima kirjandusauhinna National Book Critics Circle Award.

Alice Howland on Harvardi ülikooli psühholoogiaprofessor. Ta tunneb uhkust oma töösaavutuste üle ning on kõrgelt hinnatud kolleeg ja õppejõud. Tal on abikaasa ja kolm täiskasvanud last ning põhjust oma eluga igati rahul olla – ainult et ...

Ainult et viiekümnenda eluaasta lävel avastab Alice, et teda tabavad sagedased unustuse ja hajameelsuse hood. Algul ei võta ta muutusi tõsiselt ja kirjutab need pingeliste tööperioodide arvele, ent peatselt ei saa ta toimuvale enam läbi sõrmede vaadata. Ta konsulteerib mitme arstiga ja jõuab lõpuks ootamatu ja šokeeriva diagnoosini. Ta põeb Alzheimeri tõbe – haigust, mis röövib temalt tasapisi mälu ja mälestused ning muudab teda jäädavalt ja äratundmatuseni.

Järk-järgult mäletab Alice üha vähem ja kaotab end üha rohkem. Ta klammerdub alles jäänud hetkede külge – nende hetkede külge, mil ta on siiski veel Alice.

Tagasi üles