VABA JA METSIK Vaikne (r)evolutsioon: kuidas luua jätkusuutlik elukorraldus?

Copy
Merit Raju.
Merit Raju. Foto: RUUDU RAHUMARU

Merit Raju kirjutab oma raamatus «Vaba ja metsik. Julgusest elada oma reeglite järgi», et teda on alati huvitanud tulevik. «Kui ma mõtlen tulevikule, siis pideva kasvu ootuse ja survestamise asemel tõstavad pead teised mõtted. Kuidas oleks pigem loomulik, orgaaniline areng? Loomulik ja elurõõmu sütitav elu, töö ja ühiskond?» kirjutab ta oma mõtetest.

Osta vähe ja vastutustundlikult

Merit tõdeb, et paljuski ta juba elab nii: õhinapõhine töö, vastutustundlik tarbimine. «Püüan osta võimalikult vähe ning eelistan ökotooteid nii toidus, kosmeetikas, kodukeemias, lasteriietes kui ka siseviimistluses või siis ostan kasutatud asju,» selgitab ta.

Suurtes poodides ei käi Merit peaaegu üldse, ainult haruharva kassiliiva ja WC-paberit ostmas – varuga. Teraviljad-jahud-helbed ostab ta sõprade talust Võrumaalt ning maheköögiviljad hulgilaost. Paar korda kuus käiakse ökopoes lapsele värskeid piima- ja lihatooteid ja kommi ostmas. Puhtad kosmeetikumid ja pesuvahendid, kaunviljad, gluteenivabad makaronid, pärmihelbed, maitseained, pähklid-kuivatatud puuviljad-seemned, mõned riided ja kassitoidu – peaaegu kõik öko ja suurpakendites – tellib Merit välismaalt. 

Merit Raju «Vaba ja metsik».
Merit Raju «Vaba ja metsik». Foto: Raamat

Ta meenutab, et hiljuti ühe vanalinna butiigi vaateaknast mööda sammudes märkas ta, et talle on hakanud lausa imelik tunduma tavaline riietepood kontseptsioonina: et poes on igas suuruses ühte ja sama rõivaeset. «Olen juba aastaid harjunud tegema oma ostud kirbuturul või uuskasutuskeskuses, kus on alati palju rohkem unikaalsust ja üllatusi, ning viimastel aastatel piilunud ka tuttavate disainerite ateljeedesse.»

Merit kirjutab, et väldib pakendeid ning sorteerib prügi juba sellest ajast, kui selleks tuli sõita spetsiaalsete konteinerite juurde. Hiljuti tärkas temaski minimalismi ind ja nad panid lapsega riietekonteinerisse kaks suurt sületäit riideid. Ja ta kinnitab, et palju kergem hakkas, nii süles kui sisemuses.

Tulevik on mobiilne, ökonoomne, minimalistlik

«Mul on suvilaunistus. Maamajaunistus. Aga ma ei tea, kus piirkonnas see peaks olema, kuidas ma leian õige, veedaliku arhitektuuri planeeringuga sobiva maatüki. Ma ostsin siis hoopis telgi, päriselt! Ilusa, valge, suure telgi koos ahjuga. Ja sain juba kolm toredat pakkumist kellegi maakodu hoovil suvitada,» rõõmustab ta.

Tulevik ongi Meriti sõnul mobiilne, ökonoomne, minimalistlik. Ongi koostöö, mitte ainult oma tillukese perega oma maamajas toimetamine, kuri koer aias ja väljas sildid «Eramaa».

Merit selgitab, et see on pilk tulevikku ja julgustus olevikku. See on nagu vaikne (r)evolutsioon. Ehk jätkusuutlikum elukorraldus. Ja see puudutab kõiki sektoreid, kõiki valdkondi (haridus, pangandus, energiatootmine, tarbimine, linnakeskkond, tervis, jagamismajandus, nagu Uber, Airbnb, Couchsurfing) ja nii inimesi, loomi-taimi kui ka Maad. Sest pideva kasvu idee pole jätkusuutlik, pole loomulik.

Nipid, kuidas jätkusuutlikumalt elada:

  • Osta võimalusel mahetootjalt
  • Taaskasuta!
  • Sorteeri prügi
  • Proovi perega puhata maakodu ostmise asemel telgiga matkates
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles