Raamat «Konfliktide lahendamine» annab esmaabi inimestevaheliste pingetega toimetulemiseks

Copy
Foto: Shutterstock

Friedrich Glasl kirjutas raamatu «Konfliktide lahendamine» vastustest arvukatele abipalvetele, millega teda on kutsutud organisatsioonidesse konfliktinõustajaks. Autor kirjutab raamatus, et näeb oma praktilises töös vastuolude, pingete ja lahkhelide pidevat suurenemist ning tõdeb ikka ja jälle, et paljud inimesed on sellistes olukordades abitud ning enamikel juhtudest ei ole organisatsioonides piisavalt teadmisi ja oskusi konflikte konstruktiivselt lahendada. Loe raamatust katkendit, mis annab aimu teose täpsemast sisust.

Konfliktivõimekus ja konfliktikindlus

Kuna järgmisel aastakümnel võib majanduses, poliitikas ja kultuuris toimuvate muutuste tõttu aset leida veel rohkem võitlusi, vahest isegi vägivalla kasutamist, kardan meie ühiskonna fataalset väärarengut (Glasl 1992), kui peaks rakendatama ainult majanduslikke abinõusid ega tehta suuri pingutusi selleks, et saada jagu abitusest konfliktidega tegelemisel. Paljud erialainimesed võiksid sealjuures toeks olla. Siiski ei piisa selle ärahoidmiseks isegi suure hulga professionaalsete konfliktinõustajate või -vahendajate koolitamisest. Seepärast on parem lahendus arendada paljude inimeste sotsiaalseid oskusi, et nad suudaks konfliktisituatsioonides end võimalikult palju ise aidata. Isegi siis, kui raskekujuliste konfliktide puhul tuleb lõpuks siiski tuua abi väljast, ei peaks paljud vastuolud nii kaugele jõudmagi.

Käesolev raamat on abiks inimestevaheliste pingetega toimetulemisel. See on omamoodi «konfliktide koduapteek», «esmaabikohver». Ükski koduapteek ei saa loomulikult asendada arstiabi, kui seda peaks kord vaja minema. Kuigi koduapteegi vahendid võivad mõnikord päästa isegi elu, rakendatakse neid siiski esimeste sümptomite ilmnemisel või esmaabiks õnnetuste puhul. Niisugusena on mõeldud ka see eneseabijuhend.

Raamatus välja pakutud «praktikateooriad» ja harjutused peaksid aitama teil mingi konflikti osalisena konflikte õigeaegselt ära tunda ja kaugelearenenud staadiumis neid selgelt läbi näha. Harjutuste ja tehnikate abil peaksite omandama võimekuse tegeleda iseseisvalt konfliktidega kollektiivides, olgu need siis tehastes või ametkondades, koolides või kirikutes, haiglates või uurimisinstitutsioonides jne. Pakutud meetodite ettevaatlik järeleproovimine tõstab teie isiklikku konfliktivõimekust.tajute võimalikult vara konfliktiilmingud iseendas ja oma ümbruskonnas;

  • mõistate, millised mehhanismid aitavad kaasa konfliktide süvenemisele ja nendesse takerdumisele;
  • suudate kasutada oma soovide väljendamiseks mitmesuguseid meetodeid ilma situatsiooni oluliselt halvendamata;
  • tunnete tegutsemisviise ja oskate kasutada vahendeid, mis aitavad kaasa seisukohtade ja situatsioonide selgitamisele;
  • teate hästi, kus on teie teadmiste ja oskuste piirid ja kus peaksite seetõttu püüdma otsida abi väljastpoolt.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles