Rahvusraamatukogu kutsub õpilasi valeuudiseid looma

Copy
Foto: Eesti Rahvusraamatukogu

Rahvusraamatukogu kutsub kõiki Eesti õpilasi osalema valeuudiste ja -piltide loomise konkursil «Mind õnge ei võta».

Kuna desinformatsiooni levik on ühiskonnas rohkelt kirgi küttev teema, soovib raamatukogu õpilaste loodud valeuudiste toel juhtida tähelepanu nippidele, kuidas eksitavat infot ära tunda. Konkursil osalemiseks tuleb õpilasel või õpilaste rühmal kirjutada ise üks valel põhinev tekst või luua humoorikas pettepilt, et näidata ka teistele, kui lihtne on valeinfot luua ja jagada. Konkurss on osa 22.-28. märtsini toimuvast üleriigilisest meediapädevuse nädalast.

Konkursi idee autori ning Rahvusraamatukogu desinformatsiooni valdkonna infospetsialisti Inger Vaguri sõnul on äärmiselt oluline kutsuda õpilasi meediapädevuse teemadel kaasa mõtlema ning mängulisel moel suunata noori ka oma kaaslaseid juhendama. «Kampaania üks eesmärke on kasutada esitatud töid ka õppematerjalina kõigile huvilistele. Olenemata east arendame kampaania raames kõigi inimeste oskuseid eristada tõest infot valest ning tunda ära infomanipulatsioone,» kinnitas Vaguri.

Konkursitööde esitamise tähtaeg on 14. märts. Töid oodatakse aadressil haridusrr@gmail.com. Konkursi reeglitega saab tutvuda hariduskeskuse veebipesas.

Kõikide laekunud tööde hulgast valib Rahvusraamatukogu žürii välja silmapaistvamad, mille poolt omakorda saavad kõik inimesed meediapädevuse nädalal hääletada, et selgitada välja kõige ehedam valeuudis. Info hääletamise kohta ilmub Rahvusraamatukogu hariduskeskuse veebipesas ja sotsiaalmeediakanalites. 

Inspiratsiooni ammutamiseks ja ideede kogumiseks võib mängida Eesti Rahvusraamatukogu loodud ahjusooja Pildimängu, kus tuleb mõistatada, milline on ehtne foto ja millega on manipuleeritud. 

Aita tõsta teadlikkust infomanipulatsioonide teemal ja osale konkursil! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles