Ülemaailmsel luulepäeval saavad kõik huvilised virtuaalselt luulet ette kanda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Tartu kesklinna maalitud luuletsitaat.
Tartu kesklinna maalitud luuletsitaat. Foto: Kristjan Teedema

Ülemaailmse luulepäeva tähistamine toimub pühapäeval, 21. märtsil Kirjanduslinn Tartu Facebooki-lehel. Esinevad neli kirjanikku: Carolina Pihelgas, Tõnis Vilu, Kristel Mägedi ja Mehis Heinsaar. Lisaks saavad osaleda kõik, kel vähegi huvi ja tahe luulet lugeda ning oma lugemist teistega jagada.

Kirjanike luulevideote esilinastused toimuvad Facebookis ja Youtube’is kell 14.00, 15.00, 16.00 ja 17.00.

Sarnaselt eelmise aastaga on ka sel aastal kõik kutsutud lugema sel päeval (või ka varem) mõnda luuletust, kas oma loomingut, mõnda oma lemmikluuletust või lihtsalt midagi, mis parajasti kõnetab, tegema lugemisest videosalvestuse ning saatma need kas faili või Youtube'i lingina aadressile eks@kirjandus.ee või postitama laupäeval Facebooki, sündmuse arutelu alla.

P. S. Ilmtingimata ei pea filmima ennast – olulised on sõnad ja hääl, seega võib kaamera suunata ka aknale, lauale, kohvitassile või kassile. Videotele pole seatud kvaliteedinõudeid, kuna tähtsaim on mõte ja hea tahe.

21. märts on kuulutatud UNESCO poolt ülemaailmseks luulepäevaks ja alates 2018. aastast tähistab seda Granada algatusel ühiselt suur osa kirjanduslinnade võrgustiku liikmeid, kajastades ühisettevõtmist mitmesugustes veebikanalites ning rahvusvaheliste pressiteadete kaudu. Tähistamise viis on igas linnas erinev ning lähtub kohaliku publiku ja kirjanduselu eripärast. Tartus kujunes alates 2018. aastast luulepäeva tähistamise tavaks kirjanduslik kohvikutuur – kirjanike esinemised, luulelugemised ning luulet ja muusikat kombineerivad etteasted Tartu kohvikutes ja baarides, ka on luulekavadega üles astunud kooliõpilased.

2020. aastal selgus vahetult enne luulepäeva toimumist, et planeeritud kujul see aset leida ei saanud, uutes oludes orienteeruti kiiresti ümber ning korraldati luulepäeva tähistamine virtuaalselt, kutsudes kõiki huvilisi üles postitama päeva jooksul ise salvestatud luulevideoid, mida seejärel jagati luulepäeva Facebooki-lehel. Tegu oli esimese suurema virtuaalse kirjandussündmusega, mis Eestis alates eriolukorra algusest toimus ning osalusaktiivsus oli märkimisväärne: päeva jooksul saadeti enam kui 80 videot ja vaatamisi kogunes kõigi videote peale kokku üle 5000.

Luulepäeva korraldab Eesti Kirjanduse Selts, toetavad Tartu linn ja Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles