Naine luges kolme aastaga läbi igast riigist ühe naiskirjaniku teose

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Sophie Baggott võttis endale 2018. aasta juunis eesmärgiks lugeda läbi igast riigist ühe naiskirjaniku teose. Kogemus osutus lummavaks, aga ka šokeerivaks.

Eesmärgiga oma silmaringi avardada hakkas Sophie Baggott pidama loetud romaanide, luuletuste ja lühijuttude kohta blogi, kuhu ta on kirjutanud kõikide teoste kohta arvustuse. Kokku sai 199 teost, sest ta otsustas eraldi arvestada ka Kosovot, Palestiinat ja Tiibetit. Ainulaadne lugemise väljakutse lõppes möödunud aasta lõpus, kui Baggott sai pandeemia kiuste Nigeeriast kätte novellikogu, milles oli Hélène Kaziende «Desertöör».

«Iga 199 kirjaniku juurde oli palju erinevaid teid. Minu valikuid juhtisid uskumatu hulk soovitusi, mille minu blogi külastajad üle kogu maailma mulle saatsid,» kirjutab ta väljaandes The Guardian. «Mõne autori, nagu näiteks Kaziende puhul, oli raamatu leidmine pikk ja käänuline teekond. Paljude Euroopa kirjanike puhul oli see aga sama lihtne kui intrigeeriva paberköite märkamine raamatupoes. Teatud riikide puhul oli luule hõlpsamini kättesaadav kui proosa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles